Wykonanie
Zupka ta jest ciekawą wersję zwykłej pomidorówki, jest bardziej aromatyczna i rozgrzewająca.Z greckimi wpływami :)To jedna z moich ulubionych zup, ma wspaniały aromat
ziół i słodki
pomidorów.Uwielbiam ją w jeszcze bardziej czosnkowej wersji z grzaneczkami :)Składniki:1,5
cebuli1
marchewmały kawałek
selera2 liście
poragłówka
czosnkułodyżki
natki pietruszkipietruszka korzeńoliwa z oliwekkilka łyżek
śmietanki lub
jogurtu greckiegoświeże
pomidory w sezonie, sparzone, obrane ze skórek i zmielone lub zimą
pomidory w puszce - 3 sztuki
chilli całe suszone
sólpieprztymianek, najlepiej świeżyliście
bazyliisłodka papryka w proszkuopcjonalnie skóra od
parmezanu oraz tarty
parmezanGrzaneczki
czosnkowe:kawałek
chleba lub
bułki na masełko
czosnkowe:
czosnek,
masło,
chilli,
papryka ostra i słodka w proszku,
oregano,
pieprz i
sólPrzygotowanie:Podsmaż pół
cebulki na
oliwie. Gdy zmięknie dodaj
marchew,
seler,
por, główkę
czosnku (lekko pobitą nożem :), skórę od
parmezany,
pietruszki,
chilli. Gotuj
wywar.Następnie wyłów warzywa, dodaj
pomidory,
przyprawy,
śmietankę.Zmiksuj.Składniki na
masło czosnkowe po prostu zmiksuj lub wymieszaj.Usmaż grzanki z
chleba pokrojonego w kostkę.Podawaj z grzaneczkami czosnkowymi posypane
parmezanem i liśćmi
bazylii.Smacznego!Ze specjalnymi życzeniami dla mojego Ukochanego :)