Wykonanie
Bigos z
pieczarek. Z dodatkiem
papryki,
ogórka konserwowego i dużej ilości
mięsnych pulpecików. Bardzo pyszny, pikantny, sycący, pachnący tradycją i rodzinnym domem. Nie do końca rozumiem to, w jaki sposób pozwoliłam, by ten przepis zapodział mi się kilka lat całkowicie zapomniany. Lubię wspominać
ciasto drożdżowe z
jeżynami podane w sierpniowy ranek przez babcie, czy kompot z
rabarbaru i papierówek gotowany przez mamę na ochłodę lata. Podobnie jest z tym przepisem, pamiętam go od zawsze, taki bigos podawany był w naszym domu szczególnie w chłodniejsze dni.Kiedyś mówiło się na to danie bigos
myśliwski. Jednak tę nazwę chciałabym podpiąć pod garnek pełen leśnych
grzybów (mam nadzieję, że w tym roku będzie ich aż za dużo). Na blogu
mieliście okazje poznać przepis na bigos tradycyjny z
kapusty, na bigos z
cukinii, danie gołąbkowe i inne jednogarnkowce a dziś zapraszam po przepis na pyszne danie jednogarnkowe z
pieczarkami w roli głównej! :-)Składniki:2 kg
młodych, białych i zamkniętych
pieczareksłoiczek 0,5 l
ogórków konserwowych2 duże
czerwone papryki2
cebule1 kg
mięsa mielonego z
szynki, niezbyt tłustego2
jajkaopcjonalnie
bułka tarta do pulpecikówsłoiczek koncentratu - 200g
pieprz,
sól,
czosnek granulowany, słodka i ostra
czerwona papryka w proszku, łyżka
majerankutłuszcz do podsmażaniaWykonanie:
Pieczarki umyć, pociąć na plastry o grubości około 2-3 mm. Wrzucić do dużego garnka, podlać tłuszczem i posolić. Podsmażać aż stracą smak surowizny.
Pieczarki powinny puścić
wodę - powinno jej być choć na minimum ich pół wysokości. Jeżeli nie puściły
wody to trzeba podlać je do połowy wysokości gorącą
wodą a jeszcze lepiej -
bulionem.
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę.
Cebulę posiekać w cienkie półksiężyce, natomiast
ogórki w kostkę. Podsmażyć te składniki na patelni i dodać do
pieczarek.W tym czasie przygotować pulpeciki.
Mięso połączyć z
jajkami, i dodać nieco
bułki tartej (około pół szklanki), tak by masa była dość zbita. Doprawić
solą,
pieprzem i
czosnkiem - powinny być pikantne. Zwilżonymi dłońmi formować malutkie pulpeciki. Ja podsmażyłam je dodatkowo, jednak już w takiej postaci można je dodać do bigosu, nie powinny się rozpaść. Po ich dodaniu całość doprawić koncentratem,
papryką ostrą i słodką,
pieprzem,
majerankiem i w razie konieczności
solą. Gotować około 10 minut by pulpety się ugotowały.Bigos najlepszy jest po przegryzieniu, wiec warto dać mu na to czas :-)Smacznego!!Pozdrawiam ciepło,
Kasia ;-)Instagram /// Facebook