Wykonanie
Marchewkowe pole rośnie wokół mnie ... Słowa tej piosenki rozbrzmiewają w
radiu, a ja właśnie studzę moje pierwsze wegańskie bezglutenowe ciasto
marchewkowe . Przypadek? Omen? Ale że się nie uda czy nie uda? Nie wytrzymałam, urwałam kawałek jeszcze ciepłego... i znalazłam się w
marchewkowym raju...Miało być zwykłe ciasto
marchewkowe . O zgrozo, nie zamierzałam nawet stworzyć bezglutenowego wypieku. Przeciwnie, myślałam, że na mój pierwszy raz postawię na
mąkę orkiszową. No cóż... kobieta zmienną jest. :p Do
marchewkowego ciasta wpadła po drodze
pomarańcza i
tymianek . Dla dodatkowej zabawy, podwyższyłam sobie poprzeczkę i w ostatniej chwili zdecydowałam się na
mąki bezglutenowe. Całość była istnym wariackim eksperymentem kulinarnym, który o dziwo... się udał. Nawet ja, wieczna optymistka nie spodziewałam się po tym cieście fajerwerków. Traktowałam je jako
drogę do idealnego wypieku, a cudem już na dzień dobry uzyskałam idealne ciasto
marchewkowe. Nie za suche, bez zakalca, z cudowną
kokosowo-
waniliową chmurką, która nie tylko je zdobi, ale i uzupełnia jego smak. W dodatku, całość bez grama rafinowanego
cukru. Dla mnie - ideał!No cóż... dosyć reklamy. Musicie po prostu to ciasto upiec. Żadne słowa nie są w stanie przekazać Wam, jakie ono jest pyszne. A na wegański i bezglutenowy wypiek to na prawdę wyczyn! :)

Wegańskie bezglutenowe bez
cukru(tortownica o śred. 21 cm)- 250 g
marchewki, startej na tarce o grubych oczkach- 100 g
oleju kokosowego- 100 g
ksylitolu- 4-5 łyżki
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego płynnego słodzidła / nie-weganie mogą użyć
miodu- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 150 ml
soku pomarańczowego- 1 łyżka
soku z cytryny- skórka starta z 1
pomarańczy- 100 g
mąki jaglanej*- 100 g
mąki kukurydzianej*- 50 g
mąki ziemniaczanej*- 1 łyżeczka
cynamonu- 1/3 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej- 60 g
orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia / kamienia
winnego- 1 łyżka
octu winnego /
ryżowego- 1 i 1/2 łyżki świeżych listków
tymianku- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1/2
laski wanilii- szczypta
soliW kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy. Dodaję
ksylitol,
syrop klonowy,
sok pomarańczowy,
sok z cytryny, ekstrakt
waniliowy i szczyptę
soli. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej
wody i odstawiamy, by masa przestygła. Dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam
mąki i
proszek do pieczenia. Dodaję
przyprawy. Całość mieszam.Do mokrych składników wrzucam startą
marchewkę,
skórkę pomarańczową,
tymianek i
orzechy włoskie. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i ponownie, dokładnie mieszam do połączenia się składników.W miseczce zalewam 1 łyżeczkę
sody,
octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na ciasto i ponownie dokładnie mieszam.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na ciasto.Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 min. Gotowe ciasto studzę w foremce przez ok. 1-2 h.kokosowa
śmietana waniliowa:-
śmietana z 1 puszki
mleka kokosowego (ta stała część)- 3-4 łyżki
ksylitolu- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej / kilka kropel ekstraktu
waniliowegodo dekoracji:- starta
skórka pomarańczowa-
orzechy włoskie- świeże listki
tymiankuSchłodzoną
śmietanę ubijam z
ksylitolem. Na koniec dodaję pastę
waniliową i dalej ubijam.Gotową masę wykładam na przestudzone ciasto
marchewkowe. Całość posypuję
orzechami włoskimi, otartą
skórką pomarańczową i odrobiną listków świeżego
tymianku.Ciasto wstawiam na ok. 2 h do lodówki, by
śmietana zgęstniała. Jeśli jednak nie możesz wytrzymać, możesz od razu zajadać ciasto. :pSmacznego!

* Jeśli chcesz, możesz wszystkie
mąki zastąpić orkiszową/żytnią/pszenną