ßßß
Wegańskie bezglutenowe bez cukru(tortownica o śred. 21 cm)- 250 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach- 100 g oleju kokosowego- 100 g ksylitolu- 4-5 łyżki syropu klonowego / syropu z agawy / innego płynnego słodzidła / nie-weganie mogą użyć miodu- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 150 ml soku pomarańczowego- 1 łyżka soku z cytryny- skórka starta z 1 pomarańczy- 100 g mąki jaglanej*- 100 g mąki kukurydzianej*- 50 g mąki ziemniaczanej*- 1 łyżeczka cynamonu- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej- 60 g orzechów włoskich, posiekanych nie za drobno- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia / kamienia winnego- 1 łyżka octu winnego / ryżowego- 1 i 1/2 łyżki świeżych listków tymianku- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii- szczypta soliW kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję ksylitol, syrop klonowy, sok pomarańczowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Dodaję przyprawy. Całość mieszam.Do mokrych składników wrzucam startą marchewkę, skórkę pomarańczową, tymianek i orzechy włoskie. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i ponownie, dokładnie mieszam do połączenia się składników.W miseczce zalewam 1 łyżeczkę sody, octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na ciasto i ponownie dokładnie mieszam.Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Przekładam do niej masę na ciasto.Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 45 min. Gotowe ciasto studzę w foremce przez ok. 1-2 h.kokosowa śmietana waniliowa:- śmietana z 1 puszki mleka kokosowego (ta stała część)- 3-4 łyżki ksylitolu- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej / kilka kropel ekstraktu waniliowegodo dekoracji:- starta skórka pomarańczowa- orzechy włoskie- świeże listki tymiankuSchłodzoną śmietanę ubijam z ksylitolem. Na koniec dodaję pastę waniliową i dalej ubijam.Gotową masę wykładam na przestudzone ciasto marchewkowe. Całość posypuję orzechami włoskimi, otartą skórką pomarańczową i odrobiną listków świeżego tymianku.Ciasto wstawiam na ok. 2 h do lodówki, by śmietana zgęstniała. Jeśli jednak nie możesz wytrzymać, możesz od razu zajadać ciasto. :pSmacznego!
* Jeśli chcesz, możesz wszystkie mąki zastąpić orkiszową/żytnią/pszenną