ßßß
wegańskie(12 sztuk)- 250 g marchewki, startej na tarce o grubych oczkach- 80 g oleju kokosowego virgin- 100 g ksylitolu / erytrolu- 50 g syropu klonowego / syropu z agawy / innego płynnego słodzidła / nie-weganie mogą użyć miodu- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 200 ml soku pomarańczowego- 2 łyżki soku z cytryny- 100 g mąki jaglanej*- 100 g mąki owsianej bezglutenowej*, ja użyłam Amarello- 50 g mąki ziemniaczanej*- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej- 50 g wiórków kokosowych- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia / kamienia winnego- 1 łyżka octu winnego / ryżowego- 1 łyżka suszonej lawendy- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2 laski wanilii- szczypta soliW kąpieli wodnej rozpuszczam olej kokosowy. Dodaję ksylitol, syrop klonowy, sok pomarańczowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej wody i odstawiamy, by masa przestygła. Dodaję mielone siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Dodaję przyprawy. Całość mieszam.Do mokrych składników wrzucam startą marchewkę, wiórki kokosowe i suszoną lawendę. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i ponownie, dokładnie mieszam do połączenia się składników.W miseczce zalewam 1 łyżeczkę sody, octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na muffinki i ponownie dokładnie mieszam.Nakładam porcje ciasta do papilotek. i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min. Gotowe muffinki studzę przez ok. 1 h.kokosowa śmietana waniliowa:- śmietana z 1 puszki mleka kokosowego (ta stała część)- 3-4 łyżki ksylitolu- 1 łyżeczka mielonej wanilii / pasty waniliowej / kilka kropel ekstraktu waniliowegodo dekoracji:- suszona lawendaSchłodzoną śmietanę ubijam z ksylitolem. Na koniec dodaję pastę waniliową i dalej ubijam.Gotową masę wykładam na przestudzone mufiinki i posypuję suszoną lawendą.Smacznego!* Jeśli chcesz, możesz wszystkie mąki zastąpić orkiszową/żytnią/pszenną