Wykonanie
Małe słodkie co nieco, takie na jeden
chaps. I to zdrowy "
chaps", gdyż owa
słodycz skrywa w sobie same zdrowe składniki, w dodatku nie zawiera rafinowanego
cukru . Co powiecie na niezwykle aromatyczne wegańskie i bezglutenowe muffinki
marchewkowe kokosowo-lawendowe ? Idealnie sprawdzą się na zdrowym świątecznym
stole.Te wegańskie i bezglutenowe
marchewkowe muffinki to ostatnio jedna z moim ulubionych przekąsek. Powiedziałabym nawet, że słabości kulinarnych. Babeczki te przebiły wiele słodkości prezentowanych na blogu. Idealnie słodkie, z widocznymi w środku kawałkami
marchewki, wiórkami kokosowymi i aromatyczną suszoną lawendą, która nie dominuje, a wspaniale uzupełnia smak ciasta... Wierzch zdobi cudowny, kremowy
waniliowy top zrobiony z ubitej
śmietany kokosowej . Mmm... już na samą myśl o nim ślinka mi cieknie... Jakby tego już było mało, całość posypana suszoną lawendą...Dla mnie to ideał muffinki. Zresztą, osobiście wolę babeczki niż ciasta. No bo babeczki w ogóle są fajne :P. Pieką się krócej, są niewątpliwie łatwiejsze w wykonaniu i trzeba być bardzo "zdolnym kulinarnie", aby wyszedł w nich zakalec. W dodatku, świetnie się sprawdzają jako imprezowa lub świąteczna przekąska. Mają jednak jedną poważną wadę - bardzo szybko znikają i radzę ich zrobić więcej niż 12. :D

wegańskie(12 sztuk)- 250 g
marchewki, startej na tarce o grubych oczkach- 80 g
oleju kokosowego virgin- 100 g
ksylitolu / erytrolu- 50 g
syropu klonowego /
syropu z agawy / innego płynnego słodzidła / nie-weganie mogą użyć
miodu- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 200 ml
soku pomarańczowego- 2 łyżki
soku z cytryny- 100 g
mąki jaglanej*- 100 g
mąki owsianej bezglutenowej*, ja użyłam Amarello- 50 g
mąki ziemniaczanej*- 1/3 łyżeczki mielonego
cynamonu- 1/3 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej- 50 g
wiórków kokosowych- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia / kamienia
winnego- 1 łyżka
octu winnego /
ryżowego- 1 łyżka suszonej lawendy- 1 łyżeczka pasty waniliowej / ekstraktu
waniliowego / ziarenka z 1/2
laski wanilii- szczypta
soliW kąpieli
wodnej rozpuszczam
olej kokosowy. Dodaję
ksylitol,
syrop klonowy,
sok pomarańczowy,
sok z cytryny, ekstrakt
waniliowy i szczyptę
soli. Całość podgrzewam, do całkowitego połączenia się składników. Zdejmuję miskę znad parującej
wody i odstawiamy, by masa przestygła. Dodaję mielone
siemię lniane i dokładnie mieszam.Do dużej miski przesiewam
mąki i
proszek do pieczenia. Dodaję
przyprawy. Całość mieszam.Do mokrych składników wrzucam startą
marchewkę,
wiórki kokosowe i suszoną lawendę. Mieszam. Następnie dodaję suche składniki i ponownie, dokładnie mieszam do połączenia się składników.W miseczce zalewam 1 łyżeczkę
sody,
octem. Uzyskaną pianę wlewam do mas na muffinki i ponownie dokładnie mieszam.Nakładam porcje ciasta do papilotek. i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 30 min. Gotowe muffinki studzę przez ok. 1 h.kokosowa
śmietana waniliowa:-
śmietana z 1 puszki
mleka kokosowego (ta stała część)- 3-4 łyżki
ksylitolu- 1 łyżeczka mielonej
wanilii / pasty waniliowej / kilka kropel ekstraktu
waniliowegodo dekoracji:- suszona lawendaSchłodzoną
śmietanę ubijam z
ksylitolem. Na koniec dodaję pastę
waniliową i dalej ubijam.Gotową masę wykładam na przestudzone mufiinki i posypuję suszoną lawendą.Smacznego!* Jeśli chcesz, możesz wszystkie
mąki zastąpić orkiszową/żytnią/pszenną