Wykonanie
"Cholesterol does not exist in vegetables. Vegetables do not clog arteries."
Jane Velez-MitchellOtwierają się drzwi, słyszę "Co tak ładnie pachnie?", cieszę się w duszy, że wreszcie Mr.T docenił danie warzywne, że padnie mi tu z radości krzycząc "Warzywa! Kocham je!". Uśmiecha się, zagląda mi przez ramię i patrzy na dopiero co wyciągnięte z piekarnika naczynie żaroodporne. "Ale ty jesteś kochana, zrobiłaś mi jakieś mega
żeberka" :) Inspiracja: "Jamie Oliver w domu".

Składniki:
BrokułKalafior4 ząbki
czosnkuSłoiczek
przecieru pomidorowegoMozzarellaOk. 14 - 16 rurek
cannelloniOliwaCytrynaMała
cebula2 łyż.
octu winnego3/4 szklanki
wody w której gotowały się warzywa
Przyprawy (
chilli,
pieprz,
tymianek,
kolendra,
bazylia)
Brokuł i
kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 6 min. w osolonej wodzie (pamiętajcie, aby zostawić ok. 3/4 szklanki tej
wody).Na
oliwie podsmażamy pokrojony
czosnek oraz
cebulę, dodajemy odcedzone warzywa wraz z kilkoma łyżkami
wody w której się gotowały. Dusimy ok. 15 - 20 min, następnie np. tłuczkiem do
ziemniaków rozgniatamy warzywa, dodajemy
sok z cytryny oraz
przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Przecier pomidorowy mieszamy z łyżką
oliwy, resztą
wody w której gotowały się warzywa i 2 łyż.
octu winnego, doprawiamy do smaku.Warzywnym farszem napełniamy rurki
cannelloni, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy
sosem pomidorowym, kładziemy plastry
mozzarelli, skrapiamy
oliwą i zapiekamy 30 - 40 min. w 190 st. C.Smacznego!