ßßß Cookit - przepis na Cannelloni zapiekane z kalafiorem i brokułem

Cannelloni zapiekane z kalafiorem i brokułem

nazwa

Wykonanie

"Cholesterol does not exist in vegetables. Vegetables do not clog arteries."
Jane Velez-Mitchell
Otwierają się drzwi, słyszę "Co tak ładnie pachnie?", cieszę się w duszy, że wreszcie Mr.T docenił danie warzywne, że padnie mi tu z radości krzycząc "Warzywa! Kocham je!". Uśmiecha się, zagląda mi przez ramię i patrzy na dopiero co wyciągnięte z piekarnika naczynie żaroodporne. "Ale ty jesteś kochana, zrobiłaś mi jakieś mega żeberka" :) Inspiracja: "Jamie Oliver w domu".
Składniki:
Brokuł
Kalafior
4 ząbki czosnku
Słoiczek przecieru pomidorowego
Mozzarella
Ok. 14 - 16 rurek cannelloni
Oliwa
Cytryna
Mała cebula
2 łyż. octu winnego
3/4 szklanki wody w której gotowały się warzywa
Przyprawy (chilli, pieprz, tymianek, kolendra, bazylia)
Brokuł i kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 6 min. w osolonej wodzie (pamiętajcie, aby zostawić ok. 3/4 szklanki tej wody).
Na oliwie podsmażamy pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy odcedzone warzywa wraz z kilkoma łyżkami wody w której się gotowały. Dusimy ok. 15 - 20 min, następnie np. tłuczkiem do ziemniaków rozgniatamy warzywa, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Przecier pomidorowy mieszamy z łyżką oliwy, resztą wody w której gotowały się warzywa i 2 łyż. octu winnego, doprawiamy do smaku.
Warzywnym farszem napełniamy rurki cannelloni, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowym, kładziemy plastry mozzarelli, skrapiamy oliwą i zapiekamy 30 - 40 min. w 190 st. C.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2016/02/cannelloni-zapiekane-z-kalafiorem-i.html