ßßß
W naszym domu po wizycie u pani endokrynolog zapanowała rodzinna akcja fit :-) W końcu udało mi się nakłonić męża do stosowania bardziej racjonalnego żywienia. Dotąd nie chciał słuchać o zdrowszym przygotowywaniu posiłków. Mięso musiało być usmażone na tłuszczu, a warzywa to lepiej, żeby w ogóle nie istniały, albo przynajmniej, żeby nie leżały w zasięgu jego wzroku. Ja nie miałam siły perswazji...Tym oto sposobem odchudzamy nasze jedzenie. Ulubione nuggetsy są marynowane w maślance i panierowane w chrupiących płatkach kukurydzianych. Upieczone znalazły uznanie. I o to właśnie chodziło :-)
Składniki:piersi z kurczaka,maślanka,zioła prowansalskie,sól, pieprz,płatki kukurydzianesałatka:czerwona kapusta,kapusta pekińska,marchewka,kukurydza,papryka czerwona,czerwona cebula,jogurt naturalny,1 ząbek czosnku,1 łyżeczka majonezu,1 łyżeczka kechupu lub przecieru pomidorowego,czerwona papryka słodka w proszku,sól.Przygotowanie:Mięso z kurczaka umyć, pokroić na kawałki. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Wszystko zalać maślanką. Odstawić na minimum 0,5 h. Po tym czasie panierować w płatkach kukurydzianych. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C około 20 minut.Czerwoną i pekińską kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a paprykę pokroić w paski. Jogurt wymieszać z majonezem i kechupem lub przecierem. Doprawić czosnkiem, papryka i solą. Warzywa ułożyć w miseczce, polać sosem. Podawać z upieczonymi nuggetsami.