ßßß
Pleśniak z jabłkami i powidłami(blaszka 55×33 cm)Składniki:250 g masła, w temperaturze pokojowej1 1/4 szklanki cukru4 jajka, żółtka oddzielone od białek500 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki śmietany1 opakowaniu budyniu malinowego (lub innego czerwonego)1 łyżka kakao1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi1 łyżka cynamonugarść rodzynek300 g słoik powideł śliwkowychcukier puder do podaniaPrzygotowanie:W misce miksera umieść 2 żółtka, masło i 1/2 szklanki cukru i ubijaj aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodaj cukier waniliowy, przesianą mąkę, i śmietanę i mieszaj końcówką typu hak, aż powstanie jednolite ciasto.Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i podziel na 3 równe części. Włóż jedną ponownie do miski miksera, wsyp kakao i wymieszaj aby nabrało jednolitego koloru. Zawiń ciasto kakaowe i jedno jasne w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.Pozostałe ciasto wyłóż równomierną warstwą do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Możesz je wcześniej rozwałkować, lub zwyczajnie, jak ja, wyłożyć ugniatając palcami.Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku, następnie wmieszaj 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki.Na cieście w blaszce rozsmaruj powidła, a na nie wyłóż jabłka. Na to zetrzyj na grubych oczkach ciasto kakaowe.W misce miksera ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 3/4 szklanki cukru. Po zmiksowaniu wsyp budyń i ponownie dokładnie wymieszaj.Wyłóż pianę na ciasto kakaowe a na nie zetrzyj w równomiernej warstwie pozostałe jasne ciasto.Włóż blachę do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po wyjęciu ostudź, posyp cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!
English version(55×33 cake tin)Ingredients:250g of butter, at room temperature1 1/4 cup sugar4 eggs, yolks and whites separated500 g of flour2 tsp of baking powder2 tbsp of sour cream1 package instant pudding raspberry flavour (or other red)1 tbsp cocoa1 . 2 kg of apples, peeled and cored1 tablespoon ground cinnamona handful of raisins300 g jar of plum preservesicing sugar to servePreparation:In the bowl of a stand mixer place 2 egg yolks, butter and 1/2 cup of sugar and whisk until incorporated. Next add the vanilla sugar, sieved flour and cream and mix with hook, until smooth.Place batter on a floured surface and divide into 3 equal parts. Insert one back into the mixer bowl, add the cocoa and mix until uniform color. Wrap the cocoa and one light dough in cling film and place in the freezer.Place the rest of the batter in even layer into greased or lined with baking paper cake tin.Grate apples into the bowl and discard excess juice, then stir in 3 tablespoons sugar, cinnamon and raisins.Divide preserves on prepared batter, next divide layer of apples and grate evenly cocoa batter.Whisk egg white until stiff, add 3/4 cup of sugar, mix and at the end mix in instant pudding.Spread egg whites over cocoa batter and grate in even layer remaining light batter.Place cake into preheated to 180 oC oven and bake for 1 hour. After removing allow to cool, sprinkle with powdered sugar and serve.Enjoy!
Share the post "Pleśniak z jabłkami i powidłami / Polish Moldy Cake"


