Wykonanie
Share the post "Pleśniak z
jabłkami i powidłami / Polish
Moldy Cake"Uczciwie przyznam, że nie przepadam za ciastami z dużą ilością
maślanych mas, a w moim domu największą popularnością cieszą się
ciasta drożdżowe, lub właśnie ciasta kruche w różnej konfiguracji. Dziś proponuję ciasto, które jest chyba naszym ulubionym. Klasyczny pleśniak na kruchym cieście, z powidłami, wzbogacony cynamonowymi
jabłkami i pianką z
białek – zawsze wszystkim smakuje. Znalazłam ten przepis dawno, dawno temu w
sieci i w tamtym czasie spisałam go ręcznie na karteczce i tak mi służył. Teraz nie
mogę go znaleźć w przepastnych internetach, więc jak właściciel receptury się zgłosi, chętnie podlinkuję:) Polecam!Scroll down for recipe in English

Pleśniak z
jabłkami i powidłami(blaszka 55×33 cm)Składniki:250 g
masła, w temperaturze pokojowej1 1/4 szklanki
cukru4
jajka,
żółtka oddzielone od
białek500 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany1 opakowaniu budyniu
malinowego (lub innego czerwonego)1 łyżka
kakao1,2 kg
jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi1 łyżka
cynamonugarść
rodzynek300 g słoik
powideł śliwkowychcukier puder do podaniaPrzygotowanie:W misce miksera umieść 2
żółtka,
masło i 1/2 szklanki
cukru i ubijaj aż powstanie w miarę jednolita masa. Następnie dodaj
cukier waniliowy, przesianą
mąkę, i
śmietanę i mieszaj końcówką typu hak, aż powstanie jednolite ciasto.Przełóż je na posypaną
mąką powierzchnię i podziel na 3 równe części. Włóż jedną ponownie do miski miksera, wsyp
kakao i wymieszaj aby nabrało jednolitego koloru. Zawiń ciasto
kakaowe i jedno jasne w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.Pozostałe ciasto wyłóż równomierną warstwą do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Możesz je wcześniej rozwałkować, lub zwyczajnie, jak ja, wyłożyć ugniatając palcami.
Jabłka zetrzyj na grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku, następnie wmieszaj 3 łyżki
cukru,
cynamon i
rodzynki.Na cieście w blaszce rozsmaruj powidła, a na nie wyłóż
jabłka. Na to zetrzyj na grubych oczkach ciasto
kakaowe.W misce miksera ubij
białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj 3/4 szklanki
cukru. Po zmiksowaniu wsyp
budyń i ponownie dokładnie wymieszaj.Wyłóż pianę na ciasto
kakaowe a na nie zetrzyj w równomiernej warstwie pozostałe jasne ciasto.Włóż blachę do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po wyjęciu ostudź, posyp
cukrem pudrem i podawaj.Smacznego!

English version(55×33
cake tin)Ingredients:250g of butter, at room temperature1 1/4 cup sugar4 eggs, yolks and whites separated500 g of
flour2 tsp of baking powder2 tbsp of sour cream1 package instant
pudding raspberry flavour (or other red)1 tbsp cocoa1 . 2 kg of apples, peeled and cored1 tablespoon ground cinnamona handful of raisins300 g jar of plum preservesicing sugar to
servePreparation:In the bowl of a stand mixer place 2 egg yolks, butter and 1/2 cup of sugar and
whisk until incorporated. Next add the vanilla sugar, sieved
flour and cream and mix with hook, until smooth.Place batter on a floured surface and divide into 3 equal parts. Insert one back into the mixer bowl, add the cocoa and mix until uniform color. Wrap the cocoa and one light dough in cling film and place in the freezer.Place the rest of the batter in even layer into greased or lined with baking paper
cake tin.Grate apples into the bowl and discard excess juice, then stir in 3 tablespoons sugar, cinnamon and raisins.Divide preserves on prepared batter, next divide layer of apples and grate evenly cocoa batter.
Whisk egg white until stiff, add 3/4 cup of sugar, mix and at the end mix in instant
pudding.Spread egg whites over cocoa batter and grate in even layer remaining light batter.Place
cake into preheated to 180 oC oven and bake for 1 hour. After removing allow to cool, sprinkle with powdered sugar and
serve.Enjoy!

Share the post "Pleśniak z
jabłkami i powidłami / Polish
Moldy Cake"



