Wykonanie
Lasowiacy to ludność zamieszkująca tereny dawnej Puszczy Sandomierskiej, głównie Równinę Tarnobrzeską i Płaskowyż Kolbuszowski, a więc północne regiony Podkarpacia. Jedną z tradycyjnych potraw regionu jest kruszonka lasowiacka.Jest to kruche ciasto składające się z 3 warstw: warstwa rozwałkowanego kruchego jasnego ciasta, na niej
powidła śliwkowe i piana z
białek, następnie warstwa
kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z
białek i wysypuje
orzechami i
rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta.Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto i… i tyle. A jednak ten orzeszek, te powidła…. Mniam. Zgodnie z tradycją do ciasta podaje się
mleko. Idealne wprost połączenie. Takie z dzieciństwa :) U mojej babci też zawsze jadało się ciasta popijając je
mlekiem. Do tej
pory kiedy jem makowca albo
ciasto drożdżowe (albo pierogi!) muszę
mieć mleko :)Swoją
drogą, mam nieodparte wrażenie, że kruszonka była pierwowzorem ciasta zwanego pychotką. Gdyby tak zamienić warstwę
kakaową na masę budyniową z kruszonki wyszłaby właśnie pychotka :) (no i oczywiście 2 placki upiec osobno).
Składniki na brytfankę 25 x 35 cm600 g
mąki300 g
margaryny6
jajek –
białka i
żółtka osobno2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao300 g
cukru do ciasta (dałam 100 g bo jednak 300 g to strasznie dużo)200 g
cukru pudru1 łyżka kwaśnej
śmietany2/3 słoika
powideł śliwkowych100 g posiekanych
orzechów włoskich100 g
rodzynekZ przesianej
mąki,
margaryny,
żółtek,
cukru i
kakao zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej
śmietany. Do drugiej dodać
kakao, a trzecią zostawić, jaka jest. Ciasta dobrze schłodzić, najlepiej wkładając części owinięte folią do zamrażalnika na kilkanaście minut.
Białka ubić na sztywno z
cukrem pudrem.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przenieść rozwałkowane ciasto z dodatkiem
śmietany. Posmarować je powidłami, a na nie wyłożyć połowę piany z
białek. Na
białka zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciasto z
kakao. Na to wyłożyć pozostałą pianę z
białek, posypać
orzechami i
rodzynkami i na wierzch zetrzeć trzecią część kruchego ciasta.Ciasto piec w 175-180 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto powinno być rumiane i chrupiące.
Kruszonka lasowiacka została wpisana na listę produktów tradycyjnych przez Góreckie Stowarzyszenie Kobiet Victoria. Niestety nie mam przepisu oryginalnego, więc nie wiem czy jest on identyczny z podanym przeze mnie, jednak sądzę że nie ma większych różnic. Mój przepis pochodzi STĄD.Przepis bierze udział w akcji: