Wykonanie
< Morskie akcenty w przedpokojuTajlandia Koh Samui >Zupa rosołowa z
kurczakiemZupa jest bardzo zbliżona do rosołu, gotuje się podobnie jak rosół, z tym że dodaje się więcej różnych warzyw.

Przepis na duży gar, taki który, po wlaniu
wody zakryje całego włożonego do środka
kurczaka, czyli zupa dla wielkiej rodziny lub na kilka dni. Jeśli dodamy do zupy
pomidory z puszki i
koncentrat pomidorowy to powstanie nam pomidorowa z warzywami. Taką zupę jak rosół można spokojnie zamrozić.składniki1
kurczak mniejszy ok 1.200 kgpół mniejszego
selera2 lub 3 szt.
selera naciowego4 większe
marchewki1 duża
cebula2
pietruszki2
listki laurowe3
ziela angielskiesól,
pieprz,
chillisuszony lub świeży
lubczyknatka pietruszkiewentualnie
przyprawa w płynie
maggimakaron rosołowy lub inny dowolny

WykonanieDo dużego gara wkładamy umytego całego
kurczaka. Gotujemy go na wolnym ogniu aż wytworzy się tzw. szumowina (piana z gotowania
mięsa) którą usuwamy i wyrzucamy.
Selery i
pietruszkę obieramy i kroimy w kosteczkę a
marchewkę w talarki.
Cebulę przekroić tylko na pół i dodać do zupy.Posłuży nam ona tylko do smaku zupy. Dodajemy
listki laurowe i
ziele angielskie. Gotujemy teraz na wolnym ogniu przez dłuższy czas , około 1,5 godziny aż
kurczak będzie mięciutki. Przykrywamy pokrywką lekko uchyloną. Jeśli będziemy gotować na wolniutkim ogniu to nam nic będzie zupa kipiec co jakiś czas, poza tym wolny proces gotowania pozwoli kurczakowi zmięknąć, a jest to w końcu cały
kurczak, oraz wytworzy się super smak z warzyw. Na końcu doprwiamy
solą,
pieprzem, odrobiną
chilli lub
ostrą papryką i
maggi jeśli lubicie. Smakujemy zupę i doprawiamy według własnego gustu. Gotujemy w
między czasie
makaron oczywiście. Po wlaniu zupy, posypujemy świeżą
natką pietruszki.

About Gosia DrohomireckaView all posts by Gosia Drohomirecka >< Morskie akcenty w przedpokojuTajlandia Koh Samui >