Wykonanie
Co prawda rosół to niedzielna potrawa, ale dlaczego nie można jej nie zrobić w środku tygodnia :) U mnie własnie dzisiaj rosół :)) I to nie byle jaki, bo od samej
Magdy Gessler. Długo przymierzałem się do wypróbowania tego przepisu, ale zawsze miałem coś innego do ugotowania... ale dzisiaj przyszedł własnie ten dzień, kiedy w moim domu zaczeło pachnieć niesamowicie
lubczykiem, który nadaje super smak i aromat naszemu rosołowi :)
Składniki:- 1
kurczak- 500 g
wołowiny- 6
marchewek- 6
pietruszek- 1
seler- 2
cebule- 1 pęczek
natki pietruszki- 1 pęczek
lubczyku- łyżka
pieprzu- 5
goździków- 5 ziarenek
ziela angielskiego- 5
liści laurowych-
sólPrzygotowanie:1. Umyj warzywa i
mięso. Następnie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki ( ale nie zbyt małe żeby nie rozpadły sie podczas gotowania2. Wrzuć wszystko do garnka, zalej
wodą, dodaj
przyprawy oprócz
soli i
natki pietruszki i
lubczyki- gotuj delikatnie 3 godziny3.
Cebulę obsmaż w plastrach na patelni, aby się skarmelizowała, lub opal nad palnikiem.4. Po gotowaniu dodaj
sól,
natkę pietruszki i
lubczyk i gotuj bardzo delikatnie jeszcze 30 minut.5. Jeżeli chcesz aby rosół był klarowny można go " zaciągnąc"
białkiem, i następnie przelać przez gaze, lub przez bardzo drobne sitko. Ja zostawiłem rosół taki jak się ugotował i wyszedł pyszny :)