Wykonanie
Do domowego
makaronu proponuje także domowy rosół.
Składniki:1 porcja rosołowa lub cały
kurczak2
marchewki1
pietruszka1 gałązka
selera naciowegozielone części
pora1
cebula1 łyżka czerwonej czubricy
sólpieprz ziarnisty
liść laurowyziele angielskienatka pietruszkidomowy
makaronWykonanie:Porcję rosołową myję, przekładam do garnka, zalewam
wodą, wstawiam na mały gaz i gotuję około 30 minut. Warzywa obieram, oczyszczam i myję.
Marchew,
seler i
pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się
wywaru.
Cebulę obieram, opalam nad gazem i również dorzucam. Liście
pora wrzucam w całości, gdyż łatwiej je później usunąć. Dodaję
przyprawy: ziarna
pieprzu,
ziele angielskie liść laurowy i gotuje wszystko razem, aż
mięso będzie odchodzić od kości a warzywa zmiękną. Z
wywaru usuwam liście
pora doprawiam
solą, czubricą i
natką pietruszki. Gotuję kilka minut sprawdzając smak. Nakładam
makaron i zalewam gorącym rosołemSMACZNEGO!