ßßß
Składniki na ok. 18 sztuk:1 , 5 szklanki miąższu dyni startego na tarce o grubych oczkach1/2 szklanki rodzynek1/2 tabliczki czekolady2 jajka1/2 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki oliwy1 szklanka kefiru2 szklanki mąki pszennej1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sodyszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki ziela angielskiego1/2 łyżeczki pieprzu1. Dynię obrać o zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rodzynki zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut, odcedzić i osączyć na sicie. Czekoladę posiekać.2. Jajka ubić z cukrem. Dodać oliwę i kefir. Wymieszać.3. Wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, przyprawy. Można użyć 1 łyżki przyprawy piernikowej zamiast wszystkich wymienionych.4. Czekoladę wymieszać z suchymi składnikami. Dynię z mokrymi.5. Do mokrych składników dodać suche. Wymieszać łyżką.6. Ciasto nakładać do zagłębień w formie do muffinek wyłożonych papierem do pieczenia/papilotkami. Po jednej dużej łyżce lub do 3/4 wysokości.7. Piec ok. 15-18 minut w temperaturze 180 ºC w trybie grzania góra-dół na środkowej półce piekarnika. Studzić na kratce.