ßßß
(inspiracja - Kwestia Smaku)/składniki na 12 babeczek/3/4 szklanki starkowanej na najdrobniejszych oczkach surowej dyni (odsączyć z soku!)2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich2-3 łyżki pestek słonecznika1 i 1/4 szklanki mąki pszennej2 łyżki otrębów pszennych1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka zmielonego cynamonu1-2 łyżeczki przyprawy korzennej (lub ulubionych przypraw korzennych)1/2 łyżeczki sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli1/2 szklanki oliwy z oliwek2 jajkaDo miski wsypać mąkę, otręby, cukier, przyprawy, sól, sodę oraz proszek do pieczenia. Wymieszać. Wbić jajka, wlać oliwę i dodać dynię. Wymieszać ponownie. Dodać orzechy i pestki, znów wymieszać. Masę rozlać do 12 papilotek. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 25 - 30 minut.Smacznego!

