Wykonanie
Widziałam na blogach mnóstwo przepisów na
chlebki bananowe. Sama jeszcze nigdy go nie robiłam. Ponieważ miałam 2 bardzo dojrzałe
banany, postanowiłam spróbować. Wyszedł rewelacyjnie. Jest wilgotny a w smaku
daje się wyczuć
banany i
cynamon. Polecam go na długie wieczory. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z Kucharzenie z pasją .

SKŁADNIKI2 dojrzałe
banany;1 łyżeczka
sody;0,5 szkl.
jogurtu naturalnego;1
jajko;0,75 szkl.
cukru brązowego (dałam biały);0,25 szkl.
oliwy;1 szkl.
mąki pszennej pełnoziarnistej;0,5 szkl.
maki pszennej zwykłej;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;szczypta
soli;1 łyżeczka
cynamonu;1 łyżka
kakao;
rodzynki,
orzechy,
owoce goji, kawałki
czekolady.WYKONANIEMusimy przygotować 3 naczynia. W pierwszym rozgniatamy
banany widelcem lub blenderem, dodajemy
sodę i
jogurt. Do drugiej miseczki wbijamy
jajko, wsypujemy
cukier i dolewamy
oliwę. W trzecim naczyniu znajdą się suche składniki czyli
mąki, proszek,
sól,
kakao i
cynamon. Zawartość każdej miseczki mieszamy. Składniki z 2 miski przelewamy do 1. A następnie wszystko wlewamy do miski 3. Teraz wszystko razem miksujemy. Dosypujemy
bakalie i
czekoladę. Pieczemy ok. godziny (ja piekłam ponad godzinę, bo miałam małą foremkę silikonową i ciasto było wysokie). Wy też musicie koniecznie spróbować!