Wykonanie
Nie jestem w stanie przejść obojętnie obok
ciastek, które mają w składzie
płatki owsiane ;-). Domowe
ciastka kojarzą mi się właśnie z nimi i dużą ilością
bakalii. Dodatkowo to jedne z ulubionych
ciasteczek Bajaderki, mojej ulubionej mistrzyni w wypiekach (jej przepisy można znaleźć m.in. na forum MniamMniam lub CinCin).A
ciastka są dokładnie takie, jak je opisuje - mięciutkie (nawet po kilku dniach, jeśli przetrwają ;-), lekko korzenne, z
waniliowym akcentem. Bardzo polecam!Składniki:2 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka
rodzynków1 i 2/3 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli3/4 łyżeczki mielonego
kardamonu1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego250 g
masła, w temperaturze pokojowej1,5 szklanki
brązowego cukru2 szklanki
płatków owsianychJajka dobrze roztrzepać z
wanilią, dodać
rodzynki i zostawić na około 1 godzinę.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować
masłem. Przesiać
mąkę,
sól i
przyprawy.
Masło i
cukier umieścić w misie miksera, utrzeć do białości i puszystości. Dodać
rodzynki z
jajkami, zmiksować. Dodać
mąkę z
przyprawami i
płatki owsiane i zmiksować, do połączenia.Łyżką stołową układać kopczyki ciasta na przygotowanych blachach, lekko je spłaszczyć.Piec w temperaturze 180ºC, aż będą lekko zarumienione, około 10 - 12 minut. Zostawić na blachach do lekkiego przestudzenia, następnie przenieść na kratkę.Smacznego :-).