ßßß
Nie jestem w stanie przejść obojętnie obok ciastek, które mają w składzie płatki owsiane ;-). Domowe ciastka kojarzą mi się właśnie z nimi i dużą ilością bakalii. Dodatkowo to jedne z ulubionych ciasteczek Bajaderki, mojej ulubionej mistrzyni w wypiekach (jej przepisy można znaleźć m.in. na forum MniamMniam lub CinCin).A ciastka są dokładnie takie, jak je opisuje - mięciutkie (nawet po kilku dniach, jeśli przetrwają ;-), lekko korzenne, z waniliowym akcentem. Bardzo polecam!Składniki:2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 szklanka rodzynków1 i 2/3 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli3/4 łyżeczki mielonego kardamonu1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego250 g masła, w temperaturze pokojowej1,5 szklanki brązowego cukru2 szklanki płatków owsianychJajka dobrze roztrzepać z wanilią, dodać rodzynki i zostawić na około 1 godzinę.Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Przesiać mąkę, sól i przyprawy.Masło i cukier umieścić w misie miksera, utrzeć do białości i puszystości. Dodać rodzynki z jajkami, zmiksować. Dodać mąkę z przyprawami i płatki owsiane i zmiksować, do połączenia.Łyżką stołową układać kopczyki ciasta na przygotowanych blachach, lekko je spłaszczyć.Piec w temperaturze 180ºC, aż będą lekko zarumienione, około 10 - 12 minut. Zostawić na blachach do lekkiego przestudzenia, następnie przenieść na kratkę.Smacznego :-).