ßßß Cookit - przepis na Ciastka owsiane

Ciastka owsiane

nazwa

Wykonanie

Miękkie i lekko ciągnące w środku ciasteczka owsiane z rodzynkami. Zamiast rodzynków można użyć suszonej żurawiny lub kawałków czekolady. Proste do przygotowania i pyszne! A może wolisz chrupiące owsiane ciasteczka? Tutaj znajdziesz przepis .
Składniki na 20 sztuk:
115 g masła
70 g jasnego i miałkiego brązowego cukru
50 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 duże jajko
125 g mąki pszennej
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
150 g płatków owsianych
70 g rodzynków
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać płatki owsiane i rodzynki, zmiksować do połączenia. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut (można do lodówki, jeśli jest mocno klejące).
Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżając dłonie wodą z ciasta formować kulki wielkości większego orzecha włoskiego i układać je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie. Spłaszczyć lekko dłonią.
Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 10 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 15 minut na blaszce (bedą miękkie i delikatne) a następnie przenieść do wystudzenia na metalową kratkę.
Przechowywać do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Live well, bake often .
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-owsiane