Wykonanie
Miękkie i lekko ciągnące w środku
ciasteczka owsiane z
rodzynkami. Zamiast
rodzynków można użyć
suszonej żurawiny lub kawałków
czekolady. Proste do przygotowania i pyszne! A może wolisz chrupiące owsiane ciasteczka? Tutaj znajdziesz przepis .Składniki na 20 sztuk:115 g
masła70 g jasnego i miałkiego
brązowego cukru50 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 duże
jajko125 g
mąki pszennejpół łyżeczki
cynamonupół łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli150 g
płatków owsianych70 g
rodzynkówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i oba
cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
wanilię,
jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać
mąkę pszenną,
cynamon,
sodę oczyszczoną,
sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać
płatki owsiane i
rodzynki, zmiksować do połączenia. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut (można do lodówki, jeśli jest mocno klejące).Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżając dłonie
wodą z ciasta formować kulki wielkości większego
orzecha włoskiego i układać je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie. Spłaszczyć lekko dłonią.Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 10 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów
ciastek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 15 minut na blaszce (bedą miękkie i delikatne) a następnie przenieść do wystudzenia na metalową kratkę.Przechowywać do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).Źródło przepisu - Live well, bake often .