ßßß
Miękkie i lekko ciągnące w środku ciasteczka owsiane z rodzynkami. Zamiast rodzynków można użyć suszonej żurawiny lub kawałków czekolady. Proste do przygotowania i pyszne! A może wolisz chrupiące owsiane ciasteczka? Tutaj znajdziesz przepis .Składniki na 20 sztuk:115 g masła70 g jasnego i miałkiego brązowego cukru50 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 duże jajko125 g mąki pszennejpół łyżeczki cynamonupół łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki soli150 g płatków owsianych70 g rodzynkówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i oba cukry umieścić w misie miksera. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać wanilię, jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać mąkę pszenną, cynamon, sodę oczyszczoną, sól i zmiksować, do połączenia się składników. Dodać płatki owsiane i rodzynki, zmiksować do połączenia. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut (można do lodówki, jeśli jest mocno klejące).Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżając dłonie wodą z ciasta formować kulki wielkości większego orzecha włoskiego i układać je na blaszkach, w sporych odstępach od siebie. Spłaszczyć lekko dłonią.Piec w temperaturze 170ºC (piekłam z termoobiegiem ale można piec góra-dół), przez około 10 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 15 minut na blaszce (bedą miękkie i delikatne) a następnie przenieść do wystudzenia na metalową kratkę.Przechowywać do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).Źródło przepisu - Live well, bake often .