Wykonanie
Wspominałam Wam już, że jestem wielką fanką
ciasteczek owsianych? O tak, mogłabym je jeść codziennie. Ze szklanką
mleka,
kubkiem kawy lub przy filiżance aromatycznej earl grey. Owsiane
ciasteczka są dobre zawsze i wszędzie ;)Na blogu jest już przepis na chrupiące owsiane
ciasteczka, które wprost uwielbiam oraz karmelowe
ciasteczka owsiane z
czekoladą . Nie mogłam jednak oprzeć się pokusie i upiekłam wczoraj wieczorem kolejne.
Powiem Wam, że niewiele ich do rana zostało ;)
Ciasteczka z przepisu Sally McKenney są jak zawsze niezawodne; wyglądają uroczo, pachną pięknie i mają w sobie wszystko to, co lubię – owsiankę,
rodzynki,
orzechy oraz
cynamon. Są mięciutkie i baaardzo smaczne.Zdecydowanie polecam :)Składniki na około 40
ciasteczek:230g miękkiego niesolonego
masła200g ciemnego
brązowego cukru (soft dark brown sugar lub muscovado)50g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 łyżka melasy (pominęłam)190g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu240g
płatków owsianych górskich140g
rodzynek (dałam pomieszane
rodzynki, sułtanki i
żurawinę)64g posiekanych
orzechów włoskich (opcjonalnie, choć ja uważam, że bardzo tu pasują)Wykonanie:Mało utrzyj z
cukrami na jasną, puszystą masę. Wbijaj
jajka, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Wlej ekstrakt oraz melasę, jeśli chcesz ją dodać i jeszcze raz zmiksuj.W osobnej misce wymieszaj
mąkę,
sodę,
cynamon oraz
sól. Dodaj do masy
maślanej i zmiksuj dokładnie. Wsyp
płatki owsiane,
rodzynki i
orzechy. Zmiksuj na niskich obrotach.Ciasto będzie bardzo klejące, więc możecie je schłodzić w lodówce przez 30 minut (tak jak to sugeruje Sally). Ja tego nie zrobiłam i wydaje mi się, że nie jest to konieczne.Z ciasta formuj kulki wielkości mniej więcej
orzecha włoskiego i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową*.Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut lub do momentu, gdy
ciasteczka będą lekko zarumienione na brzegach, ale wciąż niedopieczone na środku**.Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw
ciasteczka na blasze przez około 5 minut, po czym przenieś na kratkę i wystudź całkowicie.Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.Smacznego :)
* Jeśli ciasto będzie się mocno lepić do rąk, wystarczy zwilżyć je
wodą.** Możecie podpiec
ciasteczka bardziej (około 2 minut dłużej), jeśli wolicie.