Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Czekoladowy makaron z ...
Kokosowe kwiatki - zdrowe ... »
Jabłkowa babka jogurtowa. Pyszna i szybka babka z
jabłkiem.Uwielbiam piec babki. Jakże często zmieniam tradycyjne przepisy (ze starego zeszytu) i tworzę nowe odsłony tego pysznego wypieku. Dziś postanowiłam zrezygnować ze
śmietany na rzecz
jogurtu, a całość wzbogacić soczystym
jabłkiem, do tego zmiana proporcji i... Tak oto upiekłam pyszną
jabłkową babkę
jogurtową. Dzięki uprzejmości PapilArt ciasto upiekłam w wygodnej i ładnie wyglądającej papierowej formie. Po spróbowaniu przygotowałam jeszcze jedną babkę, którą zabrałam w gości. Pierwszą oczywiście zostawiłam dla siebie i
bliskich do
kawy lub
herbaty ;) Spróbujcie i Wy, zachęcam.

... pyszna i szybka w przygotowaniu babka

Jeśli tak jak ja przygotujecie swoją
jabłkową babkę
jogurtową w papierowej formie możecie ją zabrać ze sobą w gości. Będzie to idealny prezent :)Składniki: (na małą keksówkę 170x80x58 od PapilArt)1 1/4 szklanki
mąki pszennej3
jajka1 duże soczyste
jabłko1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 łyżek
jogurtu naturalnegoszczypta
mieszanki przypraw o smaku pieczonych
jabłek z
cynamonem* Uwaga!
Jogurt i
jajka muszą
mieć temperaturę pokojowąPrzygotowanie:Do miski wbijamy 3
jajka, wsypujemy
cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem (puszysta masa).Miksując już na najmniejszych obrotach, dodajemy kolejno
jogurt i
olej. Następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
przyprawą (cały czas miksujemy na małych obrotach).Na koniec do naszej masy ścieramy
jabłko (na grubych oczkach tarki). Mieszamy całość delikatnie łyżką.Ciasto przelewamy do małej keksówki (u mnie specjalna papierowa od PapilArt, dzięki
czemu nie ma potrzeby natłuszczania formy przed wlaniem ciasta).Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Jabłkową babkę
jogurtową pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Podajemy samą lub oprószoną z wierzchu
cukrem pudrem.

Smacznegośroda, 16 marca 2016, matleenpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »KomentarzeOstatnie wpisyPieczona owsianka z ...
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ ...Serniczek chia na jagodach z ...Najprostsza surówka obiadowa ...Delikatne placuszki z ...Ciasto z
jabłkami najeżone ...
Jagodowe serniczki na ...Grillowana tortilla z ...Bardzo pomarańczowa babka z ...Wiosenne kanapki z lekką ...


Słodkie okruszkiSPIS TREŚCI (OBRAZKOWY)Proszę o cierpliwość. Spis (treści) w fazie przygotowań. Inna nawigacja po blogu - wróć na stronę główną -> Wybierz kategorie, która Cię interesuje

Kontakt:
[email protected] [email protected] Nawiązanie współpracyBędzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.Prawa autorskieTreści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i
wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:

Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Tu mnie znajdziecie:Zapraszam na InstagramOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.Pisz blog