ßßß Cookit - przepis na RACUCHY Z JABŁKAMI NA JOGURCIE

RACUCHY Z JABŁKAMI NA JOGURCIE

nazwa

Wykonanie

Coś za mną dziś "chodziło"... i sama nie wiedziałam co, na pewno znacie to uczucie... coś by się zjadło, coś by się upiekło... Ale za nim wymyśliłam coś twórczego był już wieczór :) tak więc skończyło się tylko na przeglądaniu kulinarnych książek i nic nie wymyśliłam :)
Tzn. wymyśliłam.... racuszki z jabłkami.
Szybko się robi, gdy najdzie nas ochota na jakąś słodycz....tak jak mnie dzisiaj :)
Składniki (na 7 dużych):
2-3 jabłka
400g gęstego jogurtu naturalnego
3 jajka
6 czubatych łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżka cukru
olej do smażenia
Wykonanie:
Jogurt mieszamy z roztrzepanymi jajkami. Dodajemy cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Partiami dodajemy mąkę, obserwujemy konsystencję ciasta. Chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję kwaśnej śmietany. Ja użyłam 6 czubatych łyżek, jeśli jogurt będzie rzadszy na pewno musimy użyć więcej.
Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. Dorzucamy je do naszego ciasta, całość mieszamy.Nakładamy po 2 łyżki ciasta (1 racuch) na gorący tłuszcz, po chwili zmniejszając ogień, gdyż racuchy potrzebują z każdej strony ok 2 minut na przepieczenie się.
Podajemy posypane cukrem lub też cukrem pudrem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/racuchy-z-jabkami-na-jogurcie.html