Wykonanie
            To zdecydowanie jedno ze wspomnień mojego dzieciństwa. Sama robię je chyba drugi albo trzeci raz w życiu, bo jakoś tak na starość nie są już na liście moich ulubionych potraw :) Aż nadeszła ta ostatnia niedziela i nabrałam okropnej ochoty na te placuszki. Szybki przegląd działkowych szafek i... wszystko jest oprócz 
mleka. Jak żyć? ;) Ale znalazło się całe opakowanie 
jogurtu greckiego! Uff... Wszystko pięknie ładnie, już mam robić ciasto i... przypomniało mi się, że rano skończył się gaz! Na szczęście udało się zdobyć "nowy" i placki uratowane ;)Mama robiła je trochę inaczej, bo kroiła 
jabłka w cienkie plasterki. Jakoś o tym zapomniałam (w końcu parę lat już minęło) i pokroiłam je w kostkę. W każdym razie w smaku różnica żadna ;) Możesz je podać po prostu posypane 
cukrem pudrem lub wymieszać go z 
cynamonem. Albo dodać ulubioną 
konfiturę.Stopień trudności: średnie Składniki (ok. 15 placuszków):- 390 gramów gęstego 
jogurtu naturalnego*- 3 nieduże 
jajka- 1 łyżeczka 
cukru z prawdziwą 
wanilią- 1 płaska łyżeczka 
proszku do pieczenia- ok. 7 - 8 czubatych łyżek 
mąki pszennej- szczypta 
soli- 1 łyżka drobnego 
cukru- 3 średniej wielkości 
jabłka- 
olej do smażenia- 
cukier puder do posypania* tyle miał 
jogurt, którego użyłam, więc tak podaję, oczywiście jeśli będzie 400 gramów, też będzie dobrze ;) 
Jogurt jogurtowi nie równy, od jego gęstości zależy ilość 
mąki jaka będzie potrzebna. Ciasto powinno być dosyć gęste, ale nadal lejące się.Przygotowanie:1. 
Jogurt dokładnie wymieszaj w misce z 
jajkami (wszystkie składniki mieszam łyżką, nie trzeba używać miksera).2. Dodaj 
proszek do pieczenia, 
cukier i 
cukier z 
wanilią oraz szczyptę 
soli, wymieszaj. Następnie dodawaj po łyżce 
mąki, za każdym razem dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Dodaj tyle 
mąki, aby ciasto było dosyć gęste, najlepiej widać czy ciasto jest za rzadkie przy smażeniu pierwszego placka, spływa wtedy z 
jabłka i kiepsko się smaży ;)3. 
Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę (ok. 1 cm), wymieszaj z 
ciastem. Smaż po kilka placków na dobrze rozgrzanym 
oleju, kiedy jedna strona się zarumieni, odwracaj na drugą. Przekładaj na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz, aby odsączyć nadmiar 
oleju. Podawaj jeszcze ciepłe, posypane 
cukrem pudrem.

