Wykonanie

Dziś zapraszam na pożywny gulasz z
wieprzowiną,
cukinią i
pieczarkami. Podobny możemy też przyrządzić z
mięsem drobiowym, a
cukinię zastąpić
dynią,
kabaczkiem lub
bakłażanem. Danie będzie idealne z
kaszą,
ryżem lub
ziemniakami. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na gulasz :) na 3-4 porcje:
ok. 600 g
wieprzowego mięsa (u mnie
szynka),
mała
cukinia,
250 g
pieczarek,
marchewka,
duża
cebula,
2 duże ząbki
czosnku,
2 łyżki
koncentratu pomidorowego,
ok. 2-3 szklanek domowego
bulionu lub
wody (tyle, by płyn zakrył składniki),
liść laurowy,
przyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
majeranek,
tymianek,
rozmaryn, opcjonalnie suszona
bazylia lub/i
oregano,
słodka papryka, granulowany
czosnek, kilka ziarenek
ziela angielskiegonatka pietruszki do posypania potrawy
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po
mięsie wrzucić plastry
cukinii,
marchewki i
pieczarek oraz drobno posiekaną
cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany
czosnek, a po minucie
mięso. Zalać całość
wodą lub
bulionem (tyle, by lekko zakrył składniki), dodać
liść laurowy i doprawić. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go łyżką
mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości płynu. Gotowe danie posypać
natką pietruszki.
\