ßßß Cookit - przepis na Gulasz z cukinią i pieczarkami

Gulasz z cukinią i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na pożywny gulasz z wieprzowiną, cukinią i pieczarkami. Podobny możemy też przyrządzić z mięsem drobiowym, a cukinię zastąpić dynią, kabaczkiem lub bakłażanem. Danie będzie idealne z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)
Polecam też inne moje przepisy na gulasz :) na 3-4 porcje:
ok. 600 g wieprzowego mięsa (u mnie szynka),
mała cukinia,
250 g pieczarek,
marchewka,
duża cebula,
2 duże ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 2-3 szklanek domowego bulionu lub wody (tyle, by płyn zakrył składniki),
liść laurowy,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, opcjonalnie suszona bazylia lub/i oregano, słodka papryka, granulowany czosnek, kilka ziarenek ziela angielskiego
natka pietruszki do posypania potrawy
Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry cukinii, marchewki i pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (tyle, by lekko zakrył składniki), dodać liść laurowy i doprawić. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki.
\
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/03/gulasz-z-cukinia-i-pieczarkami.html