ßßß
Dziś zapraszam na pożywny gulasz z wieprzowiną, cukinią i pieczarkami. Podobny możemy też przyrządzić z mięsem drobiowym, a cukinię zastąpić dynią, kabaczkiem lub bakłażanem. Danie będzie idealne z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego:)Polecam też inne moje przepisy na gulasz :) na 3-4 porcje:ok. 600 g wieprzowego mięsa (u mnie szynka),mała cukinia,250 g pieczarek,marchewka,duża cebula,2 duże ząbki czosnku,2 łyżki koncentratu pomidorowego,ok. 2-3 szklanek domowego bulionu lub wody (tyle, by płyn zakrył składniki),liść laurowy,przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, opcjonalnie suszona bazylia lub/i oregano, słodka papryka, granulowany czosnek, kilka ziarenek ziela angielskiegonatka pietruszki do posypania potrawyMięso pokroić w średniej wielkości kostkę, przesmażyć kilka minut na małej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plastry cukinii, marchewki i pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać drobno posiekany czosnek, a po minucie mięso. Zalać całość wodą lub bulionem (tyle, by lekko zakrył składniki), dodać liść laurowy i doprawić. Dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec duszenia dodać koncentrat. Gdyby sos był za rzadki, można zagęścić go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki.\