Wykonanie
SKŁADNIKI:2 duże
cebule1 kg
mięsa np.
szynki6
papryk (żółta zielona czerwona)2-4
cukinie (w zależności od wielkości)2-4
marchewki (ja używam miniaturek jak na zdjęciu w tedy ich nie kroję)6
pomidorówpieczarkikostka bulionowa wołowa (knorr)kostka do
mięs ze
słodka papryka (knorr)2 ząbki
czosnku lub (1 ząbek poszatkowany i 1 kostka smakowa z knorra)0.25l czerwonego
wytrawnego wina (ja używam małej butelki jak na zdjęciu)
przyprawy :
liść laurowy,
ziele angielskie,
słodka papryka,
chilli,
pieprz w ziarenkach,
pieprz i
sól.skroić
mięso w kostkę (zostawić tylko chude
mięso).wrzucić do rondla i dusić na
oleju na małym ogniu,aż się zarumieni ok.30-40 min. obrać
cebulę skroić w kostkę i zeszklić na
maśle .
pieczarki skroić w plastry (zeszklić na
maśle) .warzywa skroić w kosteczkę .gdy
mięso jest gotowe,rozpuszczamy
bulion,dodajemy go do
mięsa wraz z
cebulą i
czosnkiem,doprawić
pieprzem solą, kostka do
mięs,
słodką papryką,troszeczkę
chilli,
słodka papryka,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarenkach.dusić tak
mięso ok 15-20 min.po 20 min.dodajemy
wino i dusimy ok 10 min.gdy
mięso jest miękkie dodajemy wszystkie warzywa ( z nimi można kombinować kto co lubi ) i dusimy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. można podawać z
ziemniakami jak i z
ryżem