ßßß Cookit - przepis na Ryba faszerowana fetą i oliwkami

Ryba faszerowana fetą i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Tym razem zapraszam na faszerowanego pstrąga, do którego przyrządzenia zainspirowały mnie wspaniałe smaki greckiej kuchni. Feta i ryba to niezbyt oczywiste połączenie, ale z pomidorami, oliwkami, świeżymi ziołami i cytryną tworzy naprawdę ciekawe i smaczne danie. Ja jak zwykle upiekłam rybę w towarzystwie warzyw. Będzie też idealna z prostą sałatką. Smacznego:)
2 pstrągi,
farsz:
50 g fety,
kilka czarnych oliwek,
mały pomidor,
łyżka natki pietruszki i koperku,
2 łyżeczki soku z cytryny,
ew. skórka starta z połowy cytryny,
połowa małej cebuli,
1-2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, majeranek (do smaku)
opcjonalnie:
warzywa do upieczenia z rybą (u mnie ziemniaki, marchew, seler, por),
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek
Warzywa pokroić na równej wielkości kawałki, przyprawić, polać odrobiną oliwy. Pomidora pozbawić pestek i pokroić w kostkę, oliwki i czosnek w plasterki. Cebulę i zioła drobno posiekać. Do warzyw i ziół wkruszyć fetę, doprawić całość, dodać skórkę i sok z cytryny. Wymieszać. Farszem nadziewać wnętrze ryby, uprzednio posypane tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Warzywa piec w 180 stopniach około 15-20 minut, następnie na blaszce ułożyć nafaszerowaną rybę i piec dalej około 25 minut lub do miękkości składników.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/03/ryba-faszerowana-feta-i-oliwkami.html