Wykonanie

Tym razem zapraszam na faszerowanego
pstrąga, do którego przyrządzenia zainspirowały mnie wspaniałe smaki greckiej kuchni.
Feta i
ryba to niezbyt oczywiste połączenie, ale z
pomidorami,
oliwkami, świeżymi
ziołami i
cytryną tworzy naprawdę ciekawe i smaczne danie. Ja jak zwykle upiekłam
rybę w towarzystwie warzyw. Będzie też idealna z prostą
sałatką. Smacznego:)2
pstrągi,farsz:50 g
fety,kilka czarnych
oliwek,mały
pomidor,łyżka
natki pietruszki i
koperku,2 łyżeczki
soku z cytryny,ew. skórka starta z połowy
cytryny,połowa małej
cebuli,1-2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
rozmaryn,
tymianek,
majeranek (do smaku)opcjonalnie:warzywa do upieczenia z
rybą (u mnie
ziemniaki,
marchew,
seler,
por),
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn, granulowany
czosnekWarzywa pokroić na równej wielkości kawałki, przyprawić, polać odrobiną
oliwy.
Pomidora pozbawić pestek i pokroić w kostkę,
oliwki i
czosnek w plasterki.
Cebulę i
zioła drobno posiekać. Do warzyw i
ziół wkruszyć
fetę, doprawić całość, dodać skórkę i
sok z cytryny. Wymieszać. Farszem nadziewać wnętrze
ryby, uprzednio posypane
tymiankiem,
rozmarynem i
majerankiem. Warzywa piec w 180 stopniach około 15-20 minut, następnie na blaszce ułożyć nafaszerowaną
rybę i piec dalej około 25 minut lub do miękkości składników.