Wykonanie
Ile w końcu jest tego
ketchupu w ketchupie?

Wśród produktów przeznaczonych do testowania, jakie otrzymałam od PRIMAVIKA, znalazł się
rodzynek ketchupowy pod
marką PRIMAECO . Ta sama firma i ekologiczna, certyfikowana produkcja, ale pod odrębna
marką BIO, która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze,
buraczki,
musztardy oraz
ketchupy.
Ketchup bez dodatku
cukru dla dzieci BIO przedstawiany jest przez producenta jako
przetwór dla zdrowego brzucha, który zawiera
pomidory z upraw ekologicznych i jest bezcukrowym zamiennikiem tradycyjnych
sosów . Szczególnych właściwości nadaje mu koncentrat
soku jabłkowego, użyty dla wzbogacenia smaku.
Ketchup jest więc produktem ekologicznym, bezglutenowym i bez dodatku soi - idealny również dla wegan i wegetarian.Gdy tylko sięgnęłam po
ketchup, od razu pozytywnie mnie do niego nastawiła szklana butelka, użyta jako opakowanie. Przez to na pewno zamknięto w niej więcej zdrowia w środku, skoro zawartość wymagała jedynie pasteryzacji, zamiast "ulepszania przeróżnymi dopalaczami" jak to się dzieje przy używaniu opakowaniach plastikowych.Jednak zawsze jest coś za coś. Wysoka butelka i gęsty
ketchup to połączenie skutkujące w utrudnionym dobraniu się do zawartości, bo mazidło nie chce zbyt łatwo spływać. Ale za to jaka satysfakcja, gdy w końcu z powodzeniem dobior ę się do
pomidorowego skarbu w środku :)
Ketchup sam w sobie jest dość słodki i mimo, że nie zawiera
cukru, zdecydowanej słodkości dodaje mu koncentrat
soku jabłkowego, którego jest w nim aż 50% ogólnego składu.Przyznam szczerze, że jak dla mnie za dużo tej
słodyczy, a za mało pikanterii . No ale skoro grupa docelową są tu dzieci (jak sama nazwa wskazuje), nie
będę zbytnio wybrzydzać Dziecko ma przecież delikatne
kubki smakowe, jeszcze nie spaczone pikantnym odżywianiem, w przeciwności do dorosłego.I oto nasuwa się pytanie: to w końcu ile tego
ketchupu jest w
ketchupie ?Najważniejsze, aby był z
pomidorów, a nie ich koncentratu . Tutaj użyto właśnie
pomidorów i to dokładnie 135g na 100g produktu . Proporcje te nie należą może do najwyższych wśród
ketchupów dostępnych na rynku, ale nie są też najgorsze - nie ma to jak złoty środek :) A żeby wyrobić sobie takie przekonanie podejrzałam testy
ketchupów na Powiedz dietom nie, Noizz, Wp.pl .Jedyny zgrzyt w całości składu to guma guar użyta do zagęszczenia. No
czemu, no?! Takie cudo i musiało się to świństwo w nim pojawić?I tym zdecydowanym akcentem kończę moją recenzję i zapraszam na wypiek z wykorzystaniem
ketchupu bez dodatku
cukru dla dzieci BIO
marki PRIMAECO . Smacznego! :)

Składniki na 9 dużych
bułek:80g
masła1 szkl.
mleka [250ml]30g świeżych
drożdży350g
mąki pszennej - tortowa typ 450150g
mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna typ 185080g
cukruszczypta
soli1
żółtko9
parówek - długich i cienkichkilka plastrów
żółtego sera - wąskie, grubo krojone półplastry2
ogórki kiszone - średnie, pokrojone w plasterki
prażona cebulka - sklepowa :)
ketchup bez dodatku
cukru dla dzieci BIO od PRIMAVIKA
musztarda1
białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniemczarny
sezam - do posypania bułeczek przed pieczeniem
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać
mleko oraz 1 łyżeczkę
cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
drożdże i wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do kipienia.Do miski przesiać przez sito
mąkę pszenną - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dosypać
mąkę pełnoziarnistą - odpuściłam przesiewanie, ze wzgl. na jej grubość . Dodać
cukier, szczyptę
soli,
żółtko oraz rozczyn
maślano-
mleczno-
drożdżowy.Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków. W razie potrzeby można dolać 1-2 łyżki ciepłej
wody - gdyby ciasto było zbyt zwarte .Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie podzielić na 9 równych części.Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną
mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością
mąki .Po kolei nakładać farsz, czyli:
żółty ser,
ogórek kiszony,
musztarda,
ketchup,
cebulka prażona i
parówka - ilość poszczególnych składników dostosować do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek.Kolejność nadziewania pokazuje fotorelacja poniżej.






Placki zawijać, tak aby objęły całą
parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każdej
bułki, wtedy farsz nie wypadnie przy pieczeniu .Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut do napuszenia.Następnie posmarować roztrzepanym
białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać po wierzchu ziarnami czarnego
sezamu.Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje w ich przypaleniu.Można tu odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 220C piec 10 min, zaś przy 180C piec 25 min. Jeśli bułeczki zbytnio się przypiekają od góry, sugeruję przykryć je folią aluminiową na ostatnie 5 minut w piekarniku.Po upieczeniu, bułeczki zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.


