Wykonanie
Czyli pieczone hot-dogi w wersji domowej

Gdy mam więcej wolnego czasu na kucharzenie, lubię piec poniższe
bułki. Często robię je z podwójnej porcji i większość wtedy zamrażam.Świetnie się przechowują w zamrażarce. Gdy najdzie mnie ochota na
parówkowe co nieco, albo gdy w planach mam nieoczekiwany wyjazd, rozmrażam sobie taką bułeczkę i mam gotowy pożywny posiłek, bardzo poręczny do zabrania ze sobą w podróż.
Bułki są miękkie, długo nie
tracą nic ze swojej świeżości, nadzienie maja bogate i pożywne. Taką bułą zdecydowanie da radę się najeść :)

Składniki na 9 dużych
bułek:

80g
masła1 szkl.
mleka [250ml]30g świeżych
drożdży500g
mąki pszennej - u mnie tortowa typ 45080g
cukruszczypta
soli2 łyżeczki
czosnku granulowanego + do posypania przy nadziewaniu1
żółtko9
parówek - długichkilka plastrów
żółtego sera - wąskie,grub o krojone
prażona cebulka - sklepowa :)
ketchup pikantny KOTLIN1
białko - roztrzepane, do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
czarnuszka - do posypania bułeczek przed pieczeniem
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać
mleko oraz 1 łyżeczkę
cukru i podgrzać do letniej temperatury, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać
drożdże i mieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy" - używać wysokiego garnuszka i pilnować, gdyż
drożdże mają tendencję do kipienia.Do miski przesiać przez sito
mąkę - w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej wyrasta przy pieczeniu . Dodać
cukier, szczyptę
soli,
czosnek granulowany oraz rozczyn
maślano-
mleczno-
drożdżowy. Wszystko razem wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne, ale dość zwarte ciasto - leniwiec kuchenny może z powodzeniem użyć miksera, tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.Miskę, w której wyrabiane było ciasto, obsypać
mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną - lub owinąć folią spożywczą albo przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka
razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać, a następnie ciasto podzielić na 9 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną
mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością
mąki .Po kolei nakładać farsz, czyli: plastry
żółtego sera, 1-2 łyżeczki
cebulki prażonej, tr ochę
czosnku granulowanego do smaku, 2-3 łyżeczki
ketchupu,
parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek.Placki zawijać, tak aby objęły całą
parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej
bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu .


Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia.Następnie posmarować roztrzepanym
białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco, ja się zagalopowałam i wyjątkowo
białka nie użyłam, mimo że miałam je przygotowane, ech pamięć dobra ale krotka... - i posypać po wierzchu ziarnami
czarnuszki.Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec do zezłocenia około 13-15 min. - pilnować stanu upieczenia bułeczek, bo każdy piekarnik ma swoje własne fanaberie, a przetrzymanie bułeczek o kilka minut za długo zaskutkuje w ich przypaleniu.Można tu odpowiednio żonglować temperaturą pieczenia: przy 220C piec 10 min, zaś przy 180C piec 25 min. Jeśli bułeczki zbytnio się przypiekają od góry, sugeruję przykryć je folią aluminiową na ostatnie 5 minut w piekarniku.Po upieczeniu, bułeczki zdjąć z blachy i studzić na metalowej kratce.



