ßßß Cookit - przepis na Sobotni omlet po omacku

Sobotni omlet po omacku

nazwa

Wykonanie

Klasyka śniadaniowa na 1001 sposobów - nigdy się nie znudzi!
Sobota rano. Wypadałoby w końcu z łóżka wstać. Śniadanie bym zjadła. Stoję już którąś tam minutę w otwartych drzwiach lodówki i na nic zdecydować się nie mogę. Też tak miewacie? Ja wtedy stosuję sprawdzoną wiele razy metodę: łapię 2 jaja, i po omacku kilka razy sięgam w otchłań lodówki . Co wyciągnę, z tego omlet zrobię!
A jak inaczej można przyrządzić to klasyczne, śniadaniowe danie? A na 1001 sposobów albo i więcej. Oto przykłady [źródła: Wikipedia ; Logo24.pl ; Niam.pl ] :
włoska frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniec
hiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajek
omlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtka
omlet irański - do jajek dodaje się cukier
omlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajeczną
omlet japoński - do omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż
Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby:
2 jaja
1 łyżka wody
1 pomidor - mały
2 plastry szynki
kawałek sera feta
2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanego
bazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku
1 łyżeczka oliwy - do smażenia
Szynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki.
W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać.
Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać rozbełtane jaja. Chwilę podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć .
Gdy masa jajeczna zacznie się lekko ścinać, przestać mieszać i zmniejszyć ogień. Wrzucić szynkę, ser feta, pomidora i część szczypiorku. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj - osobiście preferuję omlety mocno ścięte, stąd zawsze pomagam sobie pokrywką, aby od góry nie pozostały żadne jajeczne farfocle .
Po wyjęciu na talerz posypać resztą szczypiorku. Jeść jeszcze ciepły. Smacznego! :)
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2016/03/sobotni-omlet-po-omacku.html