Wykonanie
Klasyka
śniadaniowa na 1001 sposobów - nigdy się nie znudzi!

Sobota rano. Wypadałoby w końcu z łóżka wstać. Śniadanie bym zjadła.
Stoję już którąś tam minutę w otwartych drzwiach lodówki i na nic zdecydować się nie
mogę. Też tak miewacie? Ja wtedy stosuję sprawdzoną wiele
razy metodę: łapię 2
jaja, i po omacku kilka
razy sięgam w otchłań lodówki . Co wyciągnę, z tego omlet zrobię!

A jak inaczej można przyrządzić to klasyczne,
śniadaniowe danie? A na 1001 sposobów albo i więcej. Oto przykłady [źródła: Wikipedia ; Logo24.pl ; Niam.pl ] :włoska frittata - składniki (
wędliny,
ser, warzywa)
miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniechiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych
ziemniaków oraz
jajekomlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się
białka i
żółtkaomlet irański - do
jajek dodaje się
cukieromlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni
cebulę, speck i
ziemniaki, a dopiero
potem dodaje się masę jajecznąomlet japoński - do omletu dodaje się smażony z
ketchupem ryż
Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby:2
jaja1 łyżka
wody1
pomidor - mały2 plastry
szynkikawałek
sera feta2 łyżki
szczypiorku - drobno posiekanego
bazylia,
oregano,
sól,
pieprz czarny - do smaku1 łyżeczka
oliwy - do smażenia
Szynkę i
ser feta pokroić na małe kawałki.
Szczypiorek posiekać.
Pomidora pokroić w mniejsze kawałki.W garnuszku roztrzepać widelcem
jajka, dolać
wodę, dodać
przyprawy i rozmieszać.Na rozgrzaną na patelni
oliwę wlać rozbełtane
jaja. Chwilę podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć .Gdy masa jajeczna zacznie się lekko ścinać, przestać mieszać i zmniejszyć ogień. Wrzucić
szynkę,
ser feta,
pomidora i część
szczypiorku. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj - osobiście preferuję omlety mocno ścięte, stąd zawsze pomagam sobie pokrywką, aby od góry nie pozostały żadne jajeczne farfocle .Po wyjęciu na talerz posypać resztą
szczypiorku. Jeść jeszcze ciepły. Smacznego! :)


