ßßß
Sobota rano. Wypadałoby w końcu z łóżka wstać. Śniadanie bym zjadła. Stoję już którąś tam minutę w otwartych drzwiach lodówki i na nic zdecydować się nie mogę. Też tak miewacie? Ja wtedy stosuję sprawdzoną wiele razy metodę: łapię 2 jaja, i po omacku kilka razy sięgam w otchłań lodówki . Co wyciągnę, z tego omlet zrobię!
A jak inaczej można przyrządzić to klasyczne, śniadaniowe danie? A na 1001 sposobów albo i więcej. Oto przykłady [źródła: Wikipedia ; Logo24.pl ; Niam.pl ] :włoska frittata - składniki (wędliny, ser, warzywa) miesza się od razu z masą jajeczną, a nie dodaje na koniechiszpańska tortilla - przyrządzona z pokrojonych i delikatnie podsmażonych ziemniaków oraz jajekomlet francuski - niesamowicie puszysty dzięki temu, że osobno ubija się białka i żółtkaomlet irański - do jajek dodaje się cukieromlet po austriacku - w tej wersji najpierw podsmaża się na patelni cebulę, speck i ziemniaki, a dopiero potem dodaje się masę jajecznąomlet japoński - do omletu dodaje się smażony z ketchupem ryż
Składniki na 1 omlet = porcja dla 1 osoby:2 jaja1 łyżka wody1 pomidor - mały2 plastry szynkikawałek sera feta2 łyżki szczypiorku - drobno posiekanegobazylia, oregano, sól, pieprz czarny - do smaku1 łyżeczka oliwy - do smażeniaSzynkę i ser feta pokroić na małe kawałki. Szczypiorek posiekać. Pomidora pokroić w mniejsze kawałki.W garnuszku roztrzepać widelcem jajka, dolać wodę, dodać przyprawy i rozmieszać.Na rozgrzaną na patelni oliwę wlać rozbełtane jaja. Chwilę podsmażyć na średnim ogniu, mieszając lekko widelcem od dna patelni - aby omlet napowietrzyć .Gdy masa jajeczna zacznie się lekko ścinać, przestać mieszać i zmniejszyć ogień. Wrzucić szynkę, ser feta, pomidora i część szczypiorku. Smażyć na wolnym ogniu pod przykryciem do całkowitego ścięcia się jaj - osobiście preferuję omlety mocno ścięte, stąd zawsze pomagam sobie pokrywką, aby od góry nie pozostały żadne jajeczne farfocle .Po wyjęciu na talerz posypać resztą szczypiorku. Jeść jeszcze ciepły. Smacznego! :)

