Wykonanie
Promyk
słonecznej Italii...

Składniki na dwie pizze:- na ciasto:350 g
mąki pszennej,2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju,łyżeczka
cukru,łyżka
soli,10 g świeżych
drożdży,150-170 ml ciepłej
wody;- na sos :200 g
pomidorów z puszki lub kartonika,2 łyżki
oliwy z oliwek,łyżeczka
bazylii,półtorej łyżeczki
oregano,
czarny pieprz,
sól;- dodatki:125 g
sera mozzarella,4
pieczarki,
pomidor,100 g
szynki,listki
bazylii (opcjonalnie).Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do kubka, dosypujemy łyżeczkę
cukru, zalewamy całość 100 ml ciepłej (ale nie gorącej)
wody. Odstawiamy całość na 3-4 minuty, aż
drożdże wypłyną na wierzch.Przesianą
mąkę wsypujemy do miski (zostawiając odrobinę na później, aby w razie czego zagęścić ciasto). Dodajemy 2 łyżki
oliwy lub
oleju oraz łyżkę
soli. Kiedy
drożdże ładnie wyrosną wlewamy je do miski i rozprowadzamy, mieszamy z
mąką i resztą składników za pomocą łyżki. Następnie dodajemy jeszcze 50-70 ml ciepłej
wody, mieszamy minutę łyżką, a następnie dodajemy resztę
mąki i zagniatamy ciasto rękami przez kilka minut, aż będzie odlepiało się od rąk. Możemy wyciągnąć ciasto z miski na stolnicę, aby łatwiej było je zagniatać. Kiedy ciasto jest gotowe wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.W tym czasie przygotowujemy sos.
Pomidory miksujemy z łyżką
oliwy, łyżeczką
bazylii, łyżeczką
oregano, pół łyżeczki
soli, dwoma szczyptami
czarnego pieprzu.
Ser mozzarella oraz umyte
pieczarki i
pomidora kroimy w cienkie plasterki. Plasterki
szynki kroimy drobno.Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek, który układamy na posmarowanej
oliwą blaszce. Każdy placek smarujemy 4 łyżkami
sosu pomidorowego zostawiając od
kraju około 1 cm nieposmarowanego ciasta.Teraz na pizzy układamy plasterki
mozzarelli, następnie
pieczarki,
pomidory oraz
szynkę. Całość posypujemy jeszcze delikatnie
oregano.Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 ° C przez 12 minut.

SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))