ßßß Cookit - przepis na Pizza z szynką i pieczarkami

Pizza z szynką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Promyk słonecznej Italii...
Składniki na dwie pizze:
- na ciasto:
350 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
łyżeczka cukru,
łyżka soli,
10 g świeżych drożdży,
150-170 ml ciepłej wody;
- na sos :
200 g pomidorów z puszki lub kartonika,
2 łyżki oliwy z oliwek,
łyżeczka bazylii,
półtorej łyżeczki oregano,
czarny pieprz,
sól;
- dodatki:
125 g sera mozzarella,
4 pieczarki,
pomidor,
100 g szynki,
listki bazylii (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy do kubka, dosypujemy łyżeczkę cukru, zalewamy całość 100 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody. Odstawiamy całość na 3-4 minuty, aż drożdże wypłyną na wierzch.
Przesianą mąkę wsypujemy do miski (zostawiając odrobinę na później, aby w razie czego zagęścić ciasto). Dodajemy 2 łyżki oliwy lub oleju oraz łyżkę soli. Kiedy drożdże ładnie wyrosną wlewamy je do miski i rozprowadzamy, mieszamy z mąką i resztą składników za pomocą łyżki. Następnie dodajemy jeszcze 50-70 ml ciepłej wody, mieszamy minutę łyżką, a następnie dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto rękami przez kilka minut, aż będzie odlepiało się od rąk. Możemy wyciągnąć ciasto z miski na stolnicę, aby łatwiej było je zagniatać. Kiedy ciasto jest gotowe wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidory miksujemy z łyżką oliwy, łyżeczką bazylii, łyżeczką oregano, pół łyżeczki soli, dwoma szczyptami czarnego pieprzu.
Ser mozzarella oraz umyte pieczarki i pomidora kroimy w cienkie plasterki. Plasterki szynki kroimy drobno.
Kiedy ciasto urośnie, dzielimy je na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek, który układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Każdy placek smarujemy 4 łyżkami sosu pomidorowego zostawiając od kraju około 1 cm nieposmarowanego ciasta.
Teraz na pizzy układamy plasterki mozzarelli, następnie pieczarki, pomidory oraz szynkę. Całość posypujemy jeszcze delikatnie oregano.
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 250 ° C przez 12 minut.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/11/pizza-z-szynka-i-pieczarkami.html