Wykonanie
Śledzik w wersji dość świątecznej - podany w formie pasty z
cebulką i
jabłkiem, którą wypełniłam małe ptysiowe
ciasteczka. Taką pastę można oczywiście przygotować po prostu na kanapki, jednak te pyszne maleństwa świetnie wyglądają i będą idealne jako przystawka.

Składniki:Ciasto ptysiowe :1 szklanka
wody60 g.
masła115 g.
mąki pszennejszczypta
soli2-3 duże
jajkaPasta śledziowa :1-2
filety ze śledzia, wymoczone i nie za słonepół niewielkiej
cebuli1 małe
jabłkożółty tarty
ser- ilość wg gustu - powinien stanowić co najmniej połowę ilości pasty1 łyżeczka
olejudelikatny
majonez lub
jogurt naturalnyświeżo mielony
czarny pieprzDodatkowo :
sałata roszponkaPrzygotowanie :Mini-ptysie : w odę zagotowuję z
solą i
masłem. Do lekko gotującej się
wody wsypuję całą
mąkę, zdejmuję garnek z ognia i drewnianą łyżką ucieram energicznie, aż
mąka dokładnie połączy się z
wodą i z ciasta powstanie kula. Przekładam ciasto do miski, przykrywam ściereczką i zostawiam na ok. pół godziny do przestygnięcia. Wbijam jedno
jajko, ubijam drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie - i tak kolejno po jednym
jajku. Gotowe ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam na blachę wyłożoną papierem małe
ciasteczka (można to też zrobić za pomocą dwóch łyżeczek). Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. 20-30 minut (po 20 minutach warto sprawdzić na jednym ptysiu, czy już jest upieczony).Pasta śledziowa : c
ebulę i
śledzia blenduję lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję starte drobno
jabłko,
olej i
starty ser, mieszam dokładnie. Dodaję
majonez lub
jogurt, doprawiam do smaku
pieprzem. Można dodać posiekany
szczypiorek.Upieczone, ostudzone ptysie przekrajam na pół. Do dolnej połówki nakładam po gałazce
roszponki i łyżeczce pasty, przykrywam drugą połówką.

