Wykonanie
Pyszna
tarta na ciemnym, kruchym spodzie, przygotowana z rewelacyjnej
mąki puszystej Lubella . Zapieczona z
budyniem i udekorowana karmelizowanymi
gruszkami. Prosta w przygotowaniu i bardzo efektowna. Polecam.

SKŁADNIKI CIASTA :1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej puszystej LUBELLA100 g zimnej
margaryny1 duża łyżka ciemnego
kakao1
żółtko1 łyżeczka gęstej
śmietanyZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto, zawijamy je w folie i odkładamy na 1 godziną do lodówki. Formę na tartę smarujemy
masłem, zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim równomiernie blaszkę.
BUDYŃ :3 szklanki
mleka2 budynie
waniliowe bez
cukru po 40 g3 łyżki
cukruZ podanych składników gotujemy gęsty
budyń, wylewamy gorący na ciasto. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut.KARMELIZOWANE
GRUSZKI :3 duże
gruszki3 łyżki
dżemu (
morela,
gruszka lub inny)1 duża łyżka
masła1 łyżka
miodu1 łyżka
cukruGruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy
masło,
miód i
cukier, dodajemy
gruszki i smażymy aż lekko się karmelizują.Na upieczoną tartę rozsmarowujemy
dżem, na to układamy ozdobnie ostygnięte
gruszki. Ciasto chłodzimy około 2-3 godziny. Podajemy posypane
cukrem pudrem. Smacznego.
