Wykonanie
Tarteletki, małe słodkie kruche babeczki wypełnione ulubionym nadzieniem.Każdy z Was ma pewnie swoje ulubione. Ja tym razem spróbowałam zapiekanych tarteletek z kremem
waniliowym i
owocami sezonowymi. Krem powstał na bazie tego wykorzystanego do Ciasta
jagodowego z małymi modyfikacjami. Proporcję podaję na 12 tarteletek

Ciasto:200g
mąki pszennej100g zimnego
masła80g
cukru1
żółtkoZ podanych składników szybciutko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na min.30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki pasujące rozmiarem do waszych foremek na tarteletki. Dokładnie wylepiamy
ciastem foremki, delikatnie nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12 min do piekarnika nagrzanego do 180 st.Nadzienie:200 g kwaśnej
śmietany4 łyżki
cukru2
żółtka2 łyżeczki proszku budyniowego
waniliowegoWszystkie składniki łączymy razem na jednolitą masę .dodatkowo:5 łyżek dowolnego
dżemu lub powidła
owoceNa podpieczone
spody tarteletek rozsmarowujemy odrobinę
dżemu, wlewamy krem
waniliowy (nie za pełno) a na wierzch układamy przygotowane
owoce. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200st. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.


.