ßßß
Ciasto:200g mąki pszennej100g zimnego masła80g cukru1 żółtkoZ podanych składników szybciutko zagniatamy ciasto, formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy na min.30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki pasujące rozmiarem do waszych foremek na tarteletki. Dokładnie wylepiamy ciastem foremki, delikatnie nakłuwamy widelcem i wkładamy na 12 min do piekarnika nagrzanego do 180 st.Nadzienie:200 g kwaśnej śmietany4 łyżki cukru2 żółtka2 łyżeczki proszku budyniowego waniliowegoWszystkie składniki łączymy razem na jednolitą masę .dodatkowo:5 łyżek dowolnego dżemu lub powidłaowoceNa podpieczone spody tarteletek rozsmarowujemy odrobinę dżemu, wlewamy krem waniliowy (nie za pełno) a na wierzch układamy przygotowane owoce. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200st. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.
.