Wykonanie




Przepis na pyszną, domową kremówkę pieczoną w ramach wspólnego cotygodniowego pieczeniaRazem ze mną kremówki piekły:Angelika, Bożenka i IwonaPolecam upieczenie tak wspaniałej, domowej kremówki każdemu kto jest jej wielbicielem, a uważa, że to wyczyn nieosiągalny we własnej kuchniPrzepis jest bardzo prosty, a uczucie po przekrojeniu takiego ciacha… bezcenneKremówka widoczna na zdjęciach została upieczona w blaszce o wymiarach: 28×24cmSkładniki:1. Ciasto30 dag
mąki pszennej25 dag dobrej
margaryny1 łyżka
smalcu3-4 łyżki gęstej
śmietany2. Krem1 litr
mleka2 budynie
waniliowe3
żółtka3/4 szklanki
cukru2
cukry waniliowe2 łyżki
mąki pszennejPrzygotowanie:1. CiastoZ podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki i chłodzimy przez minimum godzinę.Po godzinie, ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na wielkość blaszki do pieczenia ( 28×24cm ).Pieczemy dwa placki, każdy osobno, w temperaturze 180st. do uzyskania ładnego, złotego koloru.W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble, więc dół z bąblami musi
potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.2. KremPołowę
mleka zagotowujemy,a w drugiej części
mleka mieszamy ze sobą budynie,
żółtka,
cukry i
mąkę.Tak przygotowaną mieszankę wlewamy do gotującego się
mleka.Gotujemy jak
budyń, studzimy.
Budyń wylewamy na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce by masa zastygła, a ciasto zmiękło.Przed podaniem posypujemy kremówkę
cukrem pudrem.Jeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom