Wykonanie

Weekend minął..a ciasto na niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki ..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić.Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika, Iwonka, Justyna,
Anna .Ciasto:30 dag
mąki pszennej25 dag dobrej
margaryny1 łyżka
smalcu3-4 łyżki gęstej
śmietanyZagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość klasycznej blaszki do ciasta. Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi
potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.Krem:1 litr
mleka2 budynie
waniliowe3
żółtka3/4 szklanki
cukru2
cukry waniliowe2 łyżki
mąki pszennejPołowę
mleka zagotować, a w drugiej części
mleka rozmieszać budynie,
żółtka,
cukry i
mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się
mleka.Ugotować jak
budyń ,lekko przestudzić.
Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.