ßßß
Składniki:Kruche ciasto150 g mąki pełnoziarnistej -zmielona pszenica / może być orkisz250 g mąki pszennej tortowej200 g masła roślinnego lub margaryny100 g cukru1 jajko + 2 zółtka60 g kwaśnej i gęstej śmietany 12-18%1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa budyniowa2 budynie o smaku waniliowym750 g mleka40 g cukru500 g rabarbaru, obranego pokrojonego w kawałkiWykonanieciasta:Do naczynia wsypać obie mąki, dodać masło lub margarynę i wymieszać 5s / obr.5Dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 30-35 s. / obr.3Wyjąć ciasto z naczynia i 1/3 włożyć do zamrażarki a resztę rozwałkować do foremki 25 x 35-40 cm, wyłożonej papierem do pieczeniaNa cieście rozłożyć pokrojony rabarbar.Włączyć piekarnik na 180*Cmasa budyniowa:Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 min. / 90*C / obr.2 , 5Gorącą masę wylać na rabarbar.Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub porwać na małe kawałeczki i posypać budyń.Wierzch można posypać dodatkowo skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 min.
Pycha!