Wykonanie
Do
kawy polecam pyszne ciasto z
rabarbarem.Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu :)

Składniki:Kruche ciasto150 g
mąki pełnoziarnistej -zmielona pszenica / może być orkisz250 g
mąki pszennej tortowej200 g
masła roślinnego lub
margaryny100 g
cukru1
jajko + 2
zółtka60 g kwaśnej i gęstej
śmietany 12-18%1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa budyniowa2 budynie o smaku
waniliowym750 g
mleka40 g
cukru500 g
rabarbaru, obranego pokrojonego w kawałkiWykonanieciasta:Do naczynia wsypać obie
mąki, dodać
masło lub
margarynę i wymieszać 5s / obr.5Dodać resztę składników i wyrobić kruche ciasto 30-35 s. / obr.3Wyjąć ciasto z naczynia i 1/3 włożyć do zamrażarki a resztę rozwałkować do foremki 25 x 35-40 cm, wyłożonej papierem do pieczeniaNa cieście rozłożyć pokrojony
rabarbar.Włączyć piekarnik na 180*Cmasa budyniowa:Na noże założyć motylek, dodać wszystkie składniki masy i gotować 15 min. / 90*C / obr.2 , 5Gorącą masę wylać na
rabarbar.Z zamrażarki wyjąć ciasto i zetrzeć na tarce o dużych otworach, lub porwać na małe kawałeczki i posypać
budyń.Wierzch można posypać dodatkowo
skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-45 min.

Pycha!