Wykonanie
Już coraz bliżej święta, więc to odpowiedni czas na zrobienie
ciasteczek.
Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami.Fantastycznie sprawdzą się jeszcze na sylwestra, o ile zostaną :)Ten przepis jak wiele, jest u mnie w domu odkąd pamiętam. Te
ciasteczka pamiętam jeszcze z dzieciństwa i to własnie cały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj
mogę zrobić je sama.Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od
ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne.Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne :)Do zrobienia tych
ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania
ciasteczek).SKŁADNIKI:1 kg
mąki pszennej2 kostki
margarynycukier8
żółtek4
cukry wanilinowe+ dekoracja (u mnie znalazły się:
rodzynki,
migdały,
skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa,
płatki czekoladowe,
płatki kokosu oraz
żurawina)Składniki potrzebne do zrobienia
czekolady:2 łyżki
masła2 łyżki
mleka2 łyżki
cukru2 łyżki
kakaoWYKONANIE:Najpierw przesiewamy
mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki
margaryny w mniejsze kawałki i dodajemy do
mąki. Dodajemy również
cukier.W osobnej miseczce łączymy ze sobą
żółtka i
cukier wanilinowy.Łączymy
mąkę z
margaryna i
cukrem - rozdrobnienie składników - i dodajemy
żółtka z
cukrem. I wszystkie składniki łączymy na jednolite i delikatne ciasto.Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.Dzielimy ciasto na kilka części i wkładamy do maszynki (formujemy
ciasteczka na formie do pieczenia (wcześniej należy posmarować ją
masłem).Wkładamy
ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 20 minut.Po wyciągnięciu
ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia.Po ostygnięciu można przygotować
czekoladę - rozpuszczamy
masło w rondelku, dodajemy
mleko, następnie
cukier i
kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby
czekolada była delikatna.Dekoracja: Każde
ciasteczko polewamy
czekoladą i układamy na nim co tylko chcemy, to już zależy od dodatków jakie posiadamy i jakie najbardziej lubimy.Polecam i życzę smacznego :)



