ßßß Cookit - przepis na Miodownik

Miodownik

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na blogu gościnnie mama piekarnika. Dlaczego tak? Bo robi najlepsze ciasta i mało kiedy używa do nich przepisów. Tym razem przepis był, dlatego też postanowiłam się nim z Wami podzielić. Pyszne i słodkie do granic możliwości. Z dużą ilością kalorii. Takie lubię i takie Wam przedstawiam. Jeśli ktoś z Was napisze, że nigdy go nie jadł – nie uwierzę :)
Ciasto miodowe:
600g mąki
300g cukru
4 łyżki płynnego miodu
2 łyżki wody
2 żółtka
300g margaryny lub masła (u mnie masło)
1 czubata łyżeczka sody
Masa budyniowa:
350g cukru (można dać trochę mniej, ciasto jest dość słodkie)
1 i 1/2 l mleka
2 cukry z prawdziwą wanilią
350g masła lub margaryny (dałam masło)
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
4 łyżki masła
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić na 4 równe części.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na wymiar blaszki (lub wylepić ciastem dno blaszki).
Piec w temperaturze 200°C przez 8 – 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty.
Przygotować masę budyniową.
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem.
Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.
Podzielić masę na 3 części.
Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną część masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem miodowym. Wyłożyć ostatnią część budyniu i przykryć ostatnim blatem miodowym.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową (przepis poniżej).
Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie wymieszać.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://piekarniklaury.blogspot.com/2014/02/miodownik.html