Wykonanie
Dzisiaj na blogu gościnnie mama piekarnika. Dlaczego tak? Bo robi najlepsze ciasta i mało kiedy używa do nich przepisów. Tym razem przepis był, dlatego też postanowiłam się nim z
Wami podzielić. Pyszne i słodkie do granic możliwości. Z dużą ilością kalorii. Takie lubię i takie Wam przedstawiam. Jeśli ktoś z Was napisze, że nigdy go nie jadł – nie uwierzę :)
Ciasto
miodowe:600g
mąki300g
cukru4 łyżki płynnego
miodu2 łyżki
wody2
żółtka300g
margaryny lub
masła (u mnie
masło)1 czubata łyżeczka
sodyMasa budyniowa:350g
cukru (można dać trochę mniej, ciasto jest dość słodkie)1 i 1/2 l
mleka2
cukry z prawdziwą
wanilią350g
masła lub
margaryny (dałam
masło)3 czubate łyżki
mąki pszennej3 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejPolewa:4 łyżki
masła4 łyżki
mleka4 łyżki
cukru4 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
Mąkę wymieszać z
sodą, dodać posiekaną
margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.Podzielić na 4 równe części.Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na wymiar blaszki (lub wylepić
ciastem dno blaszki).Piec w temperaturze 200°C przez 8 – 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty.Przygotować masę budyniową.Z podanej ilości
mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim
mąki. Pozostałe
mleko ugotować z
cukrami i
masłem.Wlać rozprowadzone
mąki i energicznie mieszając ugotować
budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.Podzielić masę na 3 części.Pierwszy blat
miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną część masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem
miodowym. Wyłożyć ostatnią część budyniu i przykryć ostatnim blatem
miodowym.Wierzch ciasta polać
polewą czekoladową (przepis poniżej).Zagotować
mleko z
masłem i
cukrem, dodać przesiane
kakao i energicznie wymieszać.Przepis bierze udział w akcji: