ßßß
Ciasto miodowe:600g mąki300g cukru4 łyżki płynnego miodu2 łyżki wody2 żółtka300g margaryny lub masła (u mnie masło)1 czubata łyżeczka sodyMasa budyniowa:350g cukru (można dać trochę mniej, ciasto jest dość słodkie)1 i 1/2 l mleka2 cukry z prawdziwą wanilią350g masła lub margaryny (dałam masło)3 czubate łyżki mąki pszennej3 czubate łyżki mąki ziemniaczanejPolewa:4 łyżki masła4 łyżki mleka4 łyżki cukru4 łyżki kakaoPrzygotowanie:Mąkę wymieszać z sodą, dodać posiekaną margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.Podzielić na 4 równe części.Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkować na wymiar blaszki (lub wylepić ciastem dno blaszki).Piec w temperaturze 200°C przez 8 – 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.W ten sam sposób upiec pozostałe 3 blaty.Przygotować masę budyniową.Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko ugotować z cukrami i masłem.Wlać rozprowadzone mąki i energicznie mieszając ugotować budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.Podzielić masę na 3 części.Pierwszy blat miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć część masy budyniowej. Przykryć drugim blatem, wyłożyć kolejną część masy budyniowej, przykryć trzecim plackiem miodowym. Wyłożyć ostatnią część budyniu i przykryć ostatnim blatem miodowym.Wierzch ciasta polać polewą czekoladową (przepis poniżej).Zagotować mleko z masłem i cukrem, dodać przesiane kakao i energicznie wymieszać.Przepis bierze udział w akcji: