Wykonanie
KrólewiecSkładniki
Biszkopt4
jajka żółtka i
białka osobno3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejCiasto
miodowe300 gram
mąki pszennej150 gram
cukru2 łyżki
miodu1 łyżka
wody1
żółtko150 gram
margaryny1 łyżeczka
sodyMasa budyniowa200 gram
cukru1/2 litra
mleka2
cukry waniliowe250 gram
margaryny1 czubata łyżka
mąki pszennej1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejPolewa3 łyżki
masła3 łyżki
cukru3 łyżki
kakao3 łyżki
mlekaDodatkowotwarda
marmolada, ilość wedle uznaniaSposób przygotowaniaKrok 1Ubić
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier. Następnie dodawać po jednym
żółtku, miksując dokładnie po każdym.
Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Krok 2Blaszkę o wymiarach 23x33 cm (lub podobną) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowany
biszkopt, wierzch wyrównać. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka. W tym czasie przygotować blaty
miodowe.Krok 3
Mąkę wymieszać z
sodą, dodać posiekaną
margarynę oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na wymiar blaszki (tej samej, w której piekliśmy
biszkopt). Piec w temp. 200 stopni, każdy blat osobno, przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Przygotować masę budyniową.Krok 4Z 1/2 litra
mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać w nim
mąki. Pozostałe
mleko ugotować z
cukrami i
masłem. Wlać rozprowadzone
mąki i energicznie mieszając ugotować
budyń. Gotować chwilę, do zgęstnienia masy. Ostudzić.Krok 5Pierwszy blat
miodowy włożyć do blaszki, na niego wyłożyć połowę masy budyniowej. Spód
biszkoptu posmarować
marmoladą i posmarowaną częścią położyć na
masie budyniowej. Wierzch
biszkoptu także posmarować
marmoladą, a na nią wyłożyć pozostałą masę budyniową i przykryć drugim plackiem
miodowym. Wierzch ciasta polać
polewą czekoladową.Krok 6Polewa: Zagotować
mleko z
masłem i
cukrem, dodać przesiane
kakao i energicznie wymieszać.Smacznego!