Wykonanie
Klasyczne świąteczne ciasto przełożyłam
budyniem i powidłami, całość dopełnia solidna ilość
polewy czekoladowej i posypka
cukrowo - orzeszkowa. W lodówce może postać do 5 dni.
ciasto:3 szklanki
mąki pszennej (użyłam tortowej)0,5 szklanki
śmietany kremówki 30% (płynnej, bez ubijania)7 jaj (M)1 szklanka
cukru1 paczuszka (30 gramów)
przyprawy do piernika0,5 szklanki płynnego
miodu (miałam akacjowy)150 gramów
masła lub
margaryny2 kopiaste łyżki ciemnego
kakao1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniabudyń:4
żółtka0,5 litra
mleka100 gramów
masła lub
margaryny3 łyżki
mąki ziemniaczanej (z górką)3 łyżki
mąki pszennej (z górką)5 kopiastych łyżek
cukru2 łyżki
cukru z
waniliąsłoiczek gęstych
powideł śliwkowychpolewa czekoladowa:150 gramów
masła lub
margaryny1 kopiasta szklanka
cukru pudru2 łyżki
mleka4 kopiaste łyżeczki ciemnego
kakao2 płaskie łyżeczki
żelatyny + 4 - 5 łyżek zimnej
wodyW rondlu podgrzać
miód z
masłem, do rozpuszczenia tłuszczu, zdjąć z ognia, wsypać
przyprawę do piernika, dobrze wymieszać, masę ostudzić.
Żółtka ubić z
cukrem, wlać
śmietankę (nie ubitą !), masę
miodowo - piernikową, dodać
mąkę wymieszaną z
sodą i
proszkiem do pieczenia,
kakao, zmiksować na najwyższych obrotach.
Z
białek ubić sztywną pianę, wmieszać ją do ciasta za pomocą łyżki lub na wolnych obrotach miksera.
Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać wierzch.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto ostudzić.UWAGA: Jeśli nam się wybrzuszyło podczas pieczenia, ściąć wierzch.Pozostałe ( już po ścięciu wierzchu) ciasto przekroić na dwa blaty.Dwa blaty przekroić na pół, tak, by powstały 4 wąskie paski.
Budyń.1 szklankę
mleka zagotować z
masłem i
cukrem oraz
cukrem waniliowym, w pozostałym
mleku zmiksować
mąki oraz
żółtka. Mieszaninę wlać go gotującego się
mleka z
masłem, energicznie mieszając zagotować do zagęszczenia, lekko (!) ostudzić.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową (grubą i wytrzymałą).Pierwszy pasek ciasta posmarować powidłem i wyłożyć 1/3 ciepłego budyniu, przykryć drugim blatem, który również posmarować powidłem, wyłożyć
budyń, przykryć trzecim blatem, czynność powtórzyć oraz na końcu wyłożyć ostatni blacik, lekko docisnąć, odstawić do lodówki do stężenia.
Boki zawinąć w folię tak by do nich przylegała, a
budyń utrzymywał się na swoim miejscu, a nie wypływał.
Kiedy
budyń stężeje piernik podocinać po bokach by był równiutki.
Polewa czekoladowa.
Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.Do rondelka wrzucamy
masło, wsypujemy
cukier puder,
kakao, wlewamy
mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy
żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Lekko schłodzoną polewą oblać dokładnie piernik, udekorować dowolnie.
Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, voila !