ßßß



ciasto:3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)0,5 szklanki śmietany kremówki 30% (płynnej, bez ubijania)7 jaj (M)1 szklanka cukru1 paczuszka (30 gramów) przyprawy do piernika0,5 szklanki płynnego miodu (miałam akacjowy)150 gramów masła lub margaryny2 kopiaste łyżki ciemnego kakao1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczeniabudyń:4 żółtka0,5 litra mleka100 gramów masła lub margaryny3 łyżki mąki ziemniaczanej (z górką)3 łyżki mąki pszennej (z górką)5 kopiastych łyżek cukru2 łyżki cukru z waniliąsłoiczek gęstych powideł śliwkowychpolewa czekoladowa:150 gramów masła lub margaryny1 kopiasta szklanka cukru pudru2 łyżki mleka4 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao2 płaskie łyżeczki żelatyny + 4 - 5 łyżek zimnej wodyW rondlu podgrzać miód z masłem, do rozpuszczenia tłuszczu, zdjąć z ognia, wsypać przyprawę do piernika, dobrze wymieszać, masę ostudzić.
Żółtka ubić z cukrem, wlać śmietankę (nie ubitą !), masę miodowo - piernikową, dodać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao, zmiksować na najwyższych obrotach.
Z białek ubić sztywną pianę, wmieszać ją do ciasta za pomocą łyżki lub na wolnych obrotach miksera.
Prostokątną foremkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać wierzch.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, włożyć ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).Ciasto ostudzić.UWAGA: Jeśli nam się wybrzuszyło podczas pieczenia, ściąć wierzch.Pozostałe ( już po ścięciu wierzchu) ciasto przekroić na dwa blaty.Dwa blaty przekroić na pół, tak, by powstały 4 wąskie paski.
Budyń.1 szklankę mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym, w pozostałym mleku zmiksować mąki oraz żółtka. Mieszaninę wlać go gotującego się mleka z masłem, energicznie mieszając zagotować do zagęszczenia, lekko (!) ostudzić.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową (grubą i wytrzymałą).Pierwszy pasek ciasta posmarować powidłem i wyłożyć 1/3 ciepłego budyniu, przykryć drugim blatem, który również posmarować powidłem, wyłożyć budyń, przykryć trzecim blatem, czynność powtórzyć oraz na końcu wyłożyć ostatni blacik, lekko docisnąć, odstawić do lodówki do stężenia.

Boki zawinąć w folię tak by do nich przylegała, a budyń utrzymywał się na swoim miejscu, a nie wypływał.
Kiedy budyń stężeje piernik podocinać po bokach by był równiutki.Polewa czekoladowa.Żelatynę rozprowadzamy w zimnej wodzie.Do rondelka wrzucamy masło, wsypujemy cukier puder, kakao, wlewamy mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników (nie zagotowujemy). Następnie wyłączamy gaz, dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie, do rozpuszczenia tej ostatniej.Lekko schłodzoną polewą oblać dokładnie piernik, udekorować dowolnie.
Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin, voila !