Wykonanie
Nieco rozszerzona wersja
kurczaka z
porem, który już jest na blogu (KLIK). Szybko się robi i z pewnością będzie i Wam smakować.
Składniki:2
piersi z kurczaka1 niepełna szklanka
wody1 duży
por1
cebulakilka
suszonych pomidorów1
czerwona paprykaliść laurowy,
ziele angielskiesól,
pieprz2-3 łyżki
śmietany 18%1-2 łyżki
mąki pszennejolej do smażeniaSposób przygotowania:1. Umyte
filety drobiowe kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do miękkości.2. W międzyczasie
pora oczyszczamy, kroimy w półtalarki,
cebulę i
paprykę siekamy w kostkę, a
suszone pomidory w paseczki.3. Warzywa dodajemy do smażącego się
mięsa, zalewamy niepełną szklanką
wody, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie i dusimy ok 10 minut.4.
Mąkę i
śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej
wody, wlewamy do
mięsa i gotujemy, aż zgęstnieje.5. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.6. Podajemy wedle uznania, mi najbardziej smakuje z
ziemniakami i surówką.Smacznego!!!