Wykonanie
Pyszne danie - i jak często u mnie bywa: danie bardzo proste.Do tego przyrządziłam je z myślą o zbliżających się Walentynkach i konkursie u Cukiereczka :)
Składniki:2
piersi z kurczakaolejmały
por2 marchwie
kiełki fasoli Mung ok 150g
grzybki Mun kilka sztuk
cebulapapryka czerwonasólpieprz Prymat
papryka suszona słodka
śmietana 18% - ok 4 łyżki
czosnek - 2 ząbkimieszanka firmySkworcu :suszony
szczypiorek z
suszonymi pomidorkamiWykonanie:
Pierś z kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnie, przyprawiam
papryką i
solą i podsmażam na
oleju.
Czosnek obieram i kroję w cieniutkie plasterki i dodaję do
mięsa - mieszam.
Grzybki (ja miałam ze słoika) delikatnie odcedzam i kroję w paseczki.
Marchew obieram i również kroję w małe, cienkie paseczki,
Pora myję i kroję w cienkie piórka lub talarki.
Kiełki opłukuję pod
wodą.
Cebulę obieram i kroję w piórka.
Paprykę również myję i kroję w małe kosteczki lub paseczki.Fajnie sprawdza się do tego robot kuchenny który posieka nam wszystko na równe paseczki. Wszystkie warzywa dodaję do
mięsa na patelnie i mieszam. Przyprawiam jeszcze raz do smaku
solą,
pieprzem i
papryką czerwoną.
Śmietanę mieszam z połową szklanki
wody (gorącej) i gdy warzywa zmiękną a
mięso się zarumieni dolewam na patelnie.Gdy
sos jest za gęsty możemy rozcieńczyć go
maślanką. Mieszam.Całość podaje na
ryżu.Na wierzch układam serduszka wycięte z
żółtego sera.
Jeśli chodzi o domową mieszankę chińską to przyrządzam ją w większych ilościach, porcjuję i mrożę.Można też użyć gotowej - kupnej.