Wykonanie

Schabowymi roladki w sosie
camembert ugościłem w tym tygodniu gości urodzinowych mojej żony. Wykonałem je wzorując się przepisem znajomej blogerki kulinarnej Moniki Lemko . Wyszło pysznie a na uwagę zasługuje szczególnie sos.Składniki :5 kotletów
schabowych1
ogórek konserwowy1
marchewkawałek
czerwonej papryki150 gr
sera camembert120 ml
śmietany 30%2 łyżki
mąki pszennej1 kg
ziemniaków4 ząbki
czosnkuolej rzepakowymusztarda miodowa (lub ulubiona)
ziele angielskie1
papryczka chilli (marynowana) lub 2 suszone peperoncini
liść laurowytymianekzioła prowansalskiekiełki rzodkiewkisól,
pieprzPrzygotowanie :Roladki: Kotlety
schabowe rozbijamy na bardzo cienko (ja użyłem siekacza), doprawiamy
solą i
pieprzem i smarujemy
musztardą miodową (lub ulubioną). Na każdym kotlecie układamy cienko pokrojone
ogórki,
marchew i
paprykę. Całość ściśle zawijamy i spinamy wykałaczkami.Roladki obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni z
olejem rzepakowym.W międzyczasie zagotowujemy
wywar z ok. 0,7 litra
wody,
tymianku,
ziela angielskiego,
liścia laurowego i
papryczki chilli do którego przekładamy obsmażone roladki i dusimy je w nim ok 40-45 minut.Sos: Ścieramy na tarce o grubych oczkach
ser camembert (można go wcześniej nieco przymrozić) dodajemy go do
śmietany i mieszamy wspólnie z
mąką. Musimy zgrać to w czasie bo gdy roladki są już gotowe to wyjmujemy je z garnka i do zredukowanego
wywaru wlewamy
śmietanę z
serem i
mąką i zagotowujemy energicznie mieszając. Jeśli trzeba można go jeszcze nieco zredukować aby był gęściejszy. Aby roladki zaczerpnęły smaku sosu i wkładamy je do sosu aż do momentu podania.
Ziemniaki: Przygotowujemy je całkowicie osobno, obrane kroimy na ćwiartki i przyprawiamy
ziołami prowansalskimi,
olejem rzepakowym, startym na małych oczkach tarki
czosnkiem oraz
solą i
pieprzem. Wykładamy je na blachę i zapiekamy w piekarniku wok 180oC przez ok 45-50 minut.Na talerzu wpierw wykładamy sos,układamy na nim przekrojone roladki, łódeczki z
ziemniaków i
kiełki rzodkiewki. Podajemy na ciepło.







