Wykonanie
Moja propozycja na przepis miesiąca listopad 2013
SZAFRANOWE KULINARIA . Będzie to zupa gulaszowa ale gęsta jak potawka. Dodatek gęstej
śmietany sprawi że smak złagodnieje , a
szafran nada całej zupie pięknego koloru. Polecam na chłodne listopadowe wieczory.

Składniki :* 4 plastry dowolnego
mięsa wieprzowego - u mnie
schab bez kości* 2
marchewki*
cebula* jarzynka do zupy*
liść laurowy ,
ziele angielskie ,
pieprz w ziarnach ,
majeranek* 6
ziemniaków* duża
czerwona papryka* kawałek
chili* łyżka
oleju rzepakowego* łyżka mielonej
czerwonej papryki* łyżeczka ostrej
czerwonej papryki* szczypta
szafranu* łyżka
koncentratu pomidorowego*
sól ,
pieprz ,
cukier*
śmietana

Przygotowanie :
Mięso zagotować razem z jarzynką oraz podpieczoną
marchewką i
cebulą. Dodać
liść laurowy ,
ziele angielskie , ziarenka
pieprzu oraz roztarty
majeranek. Zagotować do miękkości
mięsa.
Mięso wyciągnąć , dodać do
wywaru pokrojone w kostkę
ziemniaki.
Mięso pokroić w kostkę. Na
oleju podsmażyć
mięso razem z obiema pokrojonymi
paprykami ,
szafranem oraz mielonymi
paprykami. Dodać do
wywaru gdy
ziemniaki będą miękkie. Zagotować , dodać łyżkę
przecieru pomidorowego. Przyprawić do smaku szczyptą
cukru ,
soli i czarnego świeżo zmielonego
pieprzu. Potrawka wychodzi dosyć gęsta , ale dodając więcej
wody możemy przygotować idealną zupę gulaszową. Jest to świetne danie jednogarnkowe. Idealne na jesienną kolację. Bardzo rozgrzewa przed dodatek
ostrych papryk. Udekorować
śmietaną.