ßßß Cookit - przepis na Gulaszowa potrawka bądź zupa z szafranem

Gulaszowa potrawka bądź zupa z szafranem

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja na przepis miesiąca listopad 2013 SZAFRANOWE KULINARIA . Będzie to zupa gulaszowa ale gęsta jak potawka. Dodatek gęstej śmietany sprawi że smak złagodnieje , a szafran nada całej zupie pięknego koloru. Polecam na chłodne listopadowe wieczory.
Składniki :
* 4 plastry dowolnego mięsa wieprzowego - u mnie schab bez kości
* 2 marchewki
* cebula
* jarzynka do zupy
* liść laurowy , ziele angielskie , pieprz w ziarnach , majeranek
* 6 ziemniaków
* duża czerwona papryka
* kawałek chili
* łyżka oleju rzepakowego
* łyżka mielonej czerwonej papryki
* łyżeczka ostrej czerwonej papryki
* szczypta szafranu
* łyżka koncentratu pomidorowego
* sól , pieprz , cukier
* śmietana
Przygotowanie :
Mięso zagotować razem z jarzynką oraz podpieczoną marchewką i cebulą. Dodać liść laurowy , ziele angielskie , ziarenka pieprzu oraz roztarty majeranek. Zagotować do miękkości mięsa. Mięso wyciągnąć , dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso pokroić w kostkę. Na oleju podsmażyć mięso razem z obiema pokrojonymi paprykami , szafranem oraz mielonymi paprykami. Dodać do wywaru gdy ziemniaki będą miękkie. Zagotować , dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawić do smaku szczyptą cukru , soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Potrawka wychodzi dosyć gęsta , ale dodając więcej wody możemy przygotować idealną zupę gulaszową. Jest to świetne danie jednogarnkowe. Idealne na jesienną kolację. Bardzo rozgrzewa przed dodatek ostrych papryk. Udekorować śmietaną.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2013/11/gulaszowa-potrawka-badz-zupa-z-szafranem.html