Wykonanie
Została mi ostatnia porcja dyni, więc dzisiaj upiekłam wilgotne ciasto
dyniowe. Uwielbiam ciasto
dyniowe, bo łatwo się je piecze, ma piękny złoto
miodowy kolor, a przy tym jest bardzo smaczne. Ciasto piekłam z połowy składników ale przepis poniżej jest na całą porcję. Ciasto z dyni zachowuje długo wilgotność.
Dynia jest neutralna w smaku, więc do ciasta można dodać jakieś
owoce. Dzisiaj dodałam utarte
jabłko. Dla smakoszy
czekolady i marcepanu polecam
dyniową babkę .
Składniki:podłużna foremka o pojemności 1 , 5 l200 g
pszennej mąki50 g
kokosowych wiórków180 g
cukru70 g
kokosowego lub
trzcinowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2
jajka350 g puree z dyni125 ml rozpuszczonego
kokosowego oleju2
jabłka utarte na mus2 łyżki perłowego
cukruWszystkie suche składniki na ciasto włącznie z
cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce połącz
jajka z
dyniowym puree i
kokosowym olejem. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź i posyp perłowym
cukrem.Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz ciasto przez około 45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź przed krojeniem.Polecane przepisyCiasto
migdałowe z polentą
Kokosowe ciasto z
cytrynąPrzepis na sernik – przepis miesiącaZupa dyniowa kremBlondies karmelowe z
migdałami