ßßß
Składniki:podłużna foremka o pojemności 1 , 5 l200 g pszennej mąki50 g kokosowych wiórków180 g cukru70 g kokosowego lub trzcinowego cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 jajka350 g puree z dyni125 ml rozpuszczonego kokosowego oleju2 jabłka utarte na mus2 łyżki perłowego cukru
Wszystkie suche składniki na ciasto włącznie z cukrem wymieszaj w misce. W oddzielnej misce połącz jajka z dyniowym puree i kokosowym olejem. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij masą. Wygładź i posyp perłowym cukrem.Wstaw ciasto do nagrzanego na 160ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz ciasto przez około 45 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Wyjmij ciasto i ostudź przed krojeniem.Polecane przepisyCiasto migdałowe z polentąKokosowe ciasto z cytrynąPrzepis na sernik – przepis miesiącaZupa dyniowa kremBlondies karmelowe z migdałami