Chyba nie ma prostszego ciasta niż biszkopt, ani smaczniejszego, jesiennego połączenia niż jabłka z cynamonem. To ciasto nie może się nie udać. Trzeba tylko pamiętać o bardzo dokładnym ubiciu jajek z cukrem i najważniejsze- o posypania ciasta mielonymi migdałami przed położeniem jabłek- wtedy na pewno nie zrobi się zakalec. Mielone migdały można ewentualnie zastąpić mąką, ale dzięki migdałomBiszkopt z jabłkami w cynamonie będzie smaczniejszy.Składniki:3 jajka2/3 szklanki cukru2/3 szklanki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejŁyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mielonych migdałów3 nieduże kwaśne jabłka3 łyżki drobnego cukru trzcinowegoŁyżka cynamonu mielonegoWykonanie:Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Nacinamy w paseczki, za pomocą nożyka. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem. Powstałą mieszanką nacieramy jabłka i odstawiamy.Zabieramy się za robienie biszkoptu. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i całość dość długo ubijamy mikserem na puszystą masę. Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i całość mieszamy, ale tylko do połączenia składników.Tortownicę (moja miała średnicę ok. 22 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką mielonych migdałów. Wlewamy ciasto i posypujemy z wierzchu resztą mielonych migdałów.Układamy jabłka- nie musimy ich wciskać, tylko układamy na wierzchu, same się zapadną w cieście.Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35-45 minut- do „suchego patyczka”.