ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z jabłkami w cynamonie

Biszkopt z jabłkami w cynamonie

nazwa

Wykonanie

Chyba nie ma prostszego ciasta niż biszkopt, ani smaczniejszego, jesiennego połączenia niż jabłka z cynamonem. To ciasto nie może się nie udać. Trzeba tylko pamiętać o bardzo dokładnym ubiciu jajek z cukrem i najważniejsze- o posypania ciasta mielonymi migdałami przed położeniem jabłek- wtedy na pewno nie zrobi się zakalec. Mielone migdały można ewentualnie zastąpić mąką, ale dzięki migdałom Biszkopt z jabłkami w cynamonie będzie smaczniejszy.
Składniki:
3 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mielonych migdałów
3 nieduże kwaśne jabłka
3 łyżki drobnego cukru trzcinowego
Łyżka cynamonu mielonego
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na cząstki. Nacinamy w paseczki, za pomocą nożyka. Cukier trzcinowy mieszamy z cynamonem. Powstałą mieszanką nacieramy jabłka i odstawiamy.
Zabieramy się za robienie biszkoptu. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i całość dość długo ubijamy mikserem na puszystą masę. Dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i całość mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
Tortownicę (moja miała średnicę ok. 22 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką mielonych migdałów. Wlewamy ciasto i posypujemy z wierzchu resztą mielonych migdałów.
Układamy jabłka- nie musimy ich wciskać, tylko układamy na wierzchu, same się zapadną w cieście.
Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35-45 minut- do „suchego patyczka”.
Źródło:http://koper-w-kuchni.blogspot.com/2012/09/biszkopt-z-jabkami-w-cynamonie.html