Czekoladowe ciasto brownie bounty to ciasto dla smakoszy czekolady i kokosu jak również batoników bounty. Uwielbiam takie dobrocie, a mocno czekoladowe brownie to najlepsze lekarstwo na poranną chandrę.Brownie to kaloryczna bomba! Jedna kostka tego ciasta z pewnością zaspokoi pragnienie niejednego czekoholika. Brownie to ciężkie, lekko ciągnące ciasto idealne do niedzielnej kawy. Resztę zabieram jutro do pracy.Składniki:kwadratowa foremka o boku 20 cmBrownie100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 % kakao100 g mlecznej czekolady180 g masła1 łyżeczka waniliowego ekstraktu3 jajka230 g brązowego cukru90 g pszennej mąkiMasa kokosowa250 ml skondensowanego mleka, słodzone100 g kokosowych wiórków½ łyżeczki kokosowej mąki1 łyżka masła2 łyżki śmietankiGanache100 g czekolady1 łyżka śmietanki1 łyżka oleju1 łyżka golden syropuCzekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj kakao, zamieszaj, odstaw. Za pomocą trzepaczki wymieszaj jajka z cukrem. Mieszając dodaj rozpuszczoną czekoladę. Przesiej mąkę i dodaj do masy delikatnie mieszając. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 175ºC na termoobiegu. Piecz brownie przez 25 minut.Przygotuj kokosową masę. W małym rondelku rozpuść skondensowane mleko delikatnie podgrzewając. Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Dodaj wiórki i kokosowąmąkę. Wymieszaj. Przestudź masę i wyłóż na brownie. Wyrównaj powierzchnię. Przygotuj czekoladową polewę. Wszystkie składniki rozpuść w kąpieli wodnej. Rozprowadź polewę na cieście. Pokrój brownie w kostkę po zastygnięciu polewy.Polecane przepisyBrownie z jeżynami i kajmakiemKruche ciasto z rabarbarem i kokosowymbudyniemKokosowa pannacotta z ananasemSerniczek na spodzie brownie z malinowym musemSmore`s brownies