Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na
czekoladowe ciasto na
kokosowym spodzie . Pyszne ciasto lekko jakby niedopieczone typu szwedzkiego ciasta kladdkaka, które smakuje najlepiej po całkowitym ostudzeniu.

Jeśli lubicie takie niedopieczone
czekoladowe ciasto to polecam również to ciasto
czekoladowe, które piecze się w 10 minut, nie mówiąc już o super
czekoladowym brownie .

Składniki:
Kokosowy spód50 g
masła, miękkiego2
jajka80 g
cukru200 g
kokosowych wiórków1 łyżeczka
waniliowego ekstraktuszczypta
soliCiasto
czekoladowe100 g
masła2
jajka120 g
cukru60 g
mąki6 łyżek
kakao2 łyżeczki
waniliowego ekstraktu1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo2 łyżki
kokosowych wiórków do posypaniaWykonanie:Wymieszaj wszystkie składniki na
kokosowy spód i wyłóż nim dno okrągłej foremki o średnicy 25 cm.Rozpuść
masło i pozostaw do lekkiego ostudzenia. W międzyczasie ubij
jajka z
cukrem i
wanilią. Dodaj
masło i wymieszaj.Przesiej
mąkę,
kakao i proszek i lekko wymieszaj z masą maślanojajeczną.Wylej masę na
kokosowy spód. Wygładź, posyp wiórkami i piecz ciasto na 175ºC przez około 35 minut. Ciasto ma być lekko niedopieczone w środku.Pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia.

To
czekoladowe ciasto musi koniecznie ostygnąć zanim zacznie je się kroić. Jak widzicie na zdjęciach nie doczekało ono całkowitego schłodzenia … Dawno mi tak ciasto nie smakowało, nie mogłam się doczekać!Polecane przepisyBrownie z kawałkami
czekoladyBrownie z
jeżynami i
kajmakiemCiasto
czekoladowe – 10 minut w piekarnikuSmore`s brownies