ßßß Cookit - przepis na Kokosowe babeczki z czekoladą i rumem

Kokosowe babeczki z czekoladą i rumem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 35 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wiórki kokosowe 75 gramów
rum 150 mililitrów
mąka 150 gramów
kakao 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
masło stopione 125 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
cukier 150 gramów
czekolada mleczna połamana 180 gramów
Wykonanie:
W mikserze ubić pół szklanki rumu z wiórkami kokosowymi. Przesianą mąkę wymieszać z kakao, proszkiem i solą. Masło rozpuścić z mlekiem na ogniu. Mikserem ubić jajka z cukrem na kremową masę. dodawać na przemian rozpuszczone masło z mlekiem, rum z kokosem i suche składniki. Ciasto włożyć łyżką do 12 foremek wysmarowanych masłem. Piec ok. 20 minut w piekarniku ogrzanym do 180 stopni, tak by ciasto wyrosło, ale pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do przestudzenia. Wyjąć z foremek.
Lukier: stopić na parze czekoladę z pozostałym rumem i posmarować babeczki. Podawać, gdy lukier zastygnie.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Włoska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6171/Kokosowe-babeczki-z-czekolada-i-rumem