Wykonanie
Kasztany nie są u nas zbyt popularne. A szkoda ;) Ciasto z
kasztanów jest wyjątkowo aromatyczne i dość proste.
Składniki:450
mąki z
kasztanów3
jajka8 łyżek
cukru150 g
masła400 g
mlekakieliszek
rumu2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g
kakaoPrzygotowanie:
Masło roztopcie w rondelku i ostudźcie.
Cukier ubijcie z
jajkami. Do masy stopniowo dodawajcie ostudzone
masło. Do masy stopniwo dodawajcie przesianą
mąkę z proszkiem,
kakao i
solą. Dolewajcie też stopniowo
mleko. Na koniec dodajcie
rum. Blachę wysmarujcie
masłem i przełóżcie masę. Pieczcie przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Ciasto z
mąki kasztanowej w wykonaniu niczym nie różni się od zwykłego ciasta, ale jest o niebo lepsze!