ßßß Cookit - przepis na Babka kokosowa z czekoladą i rumem

Babka kokosowa z czekoladą i rumem

nazwa

Wykonanie

Przepis znalazłam w dodatku Gazety Wyborczej z cyklu „Nowa kuchnia włoska” część „Babeczki”. I przepis na babeczki postanowiłam zaadaptować na babkę.
Składniki :
75 g wiórków kokosowych
150 ml (2/3 szklanki) rumu
150 g mąki
50 g kakao (niesłodzonego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła (stopionego)
250 g (1 szklanka) mleka
2 duże jajka
150 g cukru
180 g gorzkiej czekolady
Wykonanie :
Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wysmarować maslem formę do babki. Ubić wiórki kokosowe z 1/2 szklanki rumu w miseczce. Przesiać mąkę do średniej miski, wsypać kakao, proszek do pieczenia i sól. Rozpuścić masło z mlekiem w rondelku ustawionym na wolnym ogniu. Odstawić z ognia. Ubić jajka i cukier mikserem oracującym na wysokich obrotach na puszystą, bladokremową masę.
Zmniejszyć obroty na wolne i dodawać na przemian rozpuszczone masło z mlekiem, rum z kokosem i suche składniki. Włożyć ciasto do foremki. Piec około 20 minut (ja piekłam 30 minut), tak aby wyrosło, ale pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do ostudzenia i wyjąć z foremki.
Lukier: stopić na parze czekoladę z pozostałym rumem (dodałam mleko) i posmarować babkę. Podawać, gdy lukier przestygnie.
Dziś dostałam od męża jedne z moich ulubionych kwiatów
Uwielbiam wiosnę!
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=1893