Wykonanie
Przepis znalazłam w dodatku Gazety Wyborczej z cyklu „Nowa kuchnia włoska” część „Babeczki”. I przepis na babeczki postanowiłam zaadaptować na babkę.
Składniki :75 g
wiórków kokosowych150 ml (2/3 szklanki)
rumu150 g
mąki50 g
kakao (niesłodzonego)2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli125 g
masła (stopionego)250 g (1 szklanka)
mleka2 duże
jajka150 g
cukru180 g
gorzkiej czekoladyWykonanie :Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wysmarować
maslem formę do babki. Ubić
wiórki kokosowe z 1/2 szklanki
rumu w miseczce. Przesiać
mąkę do średniej miski, wsypać
kakao,
proszek do pieczenia i
sól. Rozpuścić
masło z
mlekiem w rondelku ustawionym na wolnym ogniu. Odstawić z ognia. Ubić
jajka i
cukier mikserem oracującym na wysokich obrotach na puszystą, bladokremową masę.Zmniejszyć obroty na wolne i dodawać na przemian rozpuszczone
masło z
mlekiem,
rum z
kokosem i suche składniki. Włożyć ciasto do foremki. Piec około 20 minut (ja piekłam 30 minut), tak aby wyrosło, ale pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do ostudzenia i wyjąć z foremki.
Lukier: stopić na parze
czekoladę z pozostałym
rumem (dodałam
mleko) i posmarować babkę. Podawać, gdy
lukier przestygnie.
Dziś dostałam od
męża jedne z moich ulubionych kwiatówUwielbiam wiosnę!