ßßß
Składniki :75 g wiórków kokosowych150 ml (2/3 szklanki) rumu150 g mąki50 g kakao (niesłodzonego)2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli125 g masła (stopionego)250 g (1 szklanka) mleka2 duże jajka150 g cukru180 g gorzkiej czekoladyWykonanie :Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wysmarować maslem formę do babki. Ubić wiórki kokosowe z 1/2 szklanki rumu w miseczce. Przesiać mąkę do średniej miski, wsypać kakao, proszek do pieczenia i sól. Rozpuścić masło z mlekiem w rondelku ustawionym na wolnym ogniu. Odstawić z ognia. Ubić jajka i cukier mikserem oracującym na wysokich obrotach na puszystą, bladokremową masę.Zmniejszyć obroty na wolne i dodawać na przemian rozpuszczone masło z mlekiem, rum z kokosem i suche składniki. Włożyć ciasto do foremki. Piec około 20 minut (ja piekłam 30 minut), tak aby wyrosło, ale pozostało elastyczne, nieprzesuszone. Odstawić do ostudzenia i wyjąć z foremki.Lukier: stopić na parze czekoladę z pozostałym rumem (dodałam mleko) i posmarować babkę. Podawać, gdy lukier przestygnie.
Dziś dostałam od męża jedne z moich ulubionych kwiatówUwielbiam wiosnę!