Wykonanie
"Zaprojektowane" (tak działa dieta na człowieka słodkolubnego - nie
mogę jeść, to chociaż, w chwilach kryzysu, rysuję sobie, co dam zjeść innym - jak na razie, pomaga ;)) jakiś czas temu, cierpliwie czekały na okazję do pieczenia. W dwóch wersjach: z bounty i z
budyniem, z
czekoladą białą i
mleczną... Niestety ani jedne, ani drugie nie są zgodne z dietą Dukana. :PPrzepis na ciasto na podstawie przepisu znalezionego u Agi z Zapiecka .

(20 sztuk):3 szklanki
mąkiłyżka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli300 ml kremówki200 g
masłaszklanka
cukru + 2 łyżki
cukru z
wanilią3
jajka150 g
wiórków kokosowych2 batoniki bounty (lub inne batoniki
kokosowe)
biała czekolada30 ml kremówki
płatki migdałowebudyń śmietankowy (opakowanie na 1/2 litra
mleka)szklanka
mlekałyżka
cukruczekolada mleczna30 ml kremówki
wiórki kokosoweBudyń przygotować, ograniczając ilość
mleka do połowy (ma być gęsty), odstawić aby przestygł. Batoniki podzielić na 10 części.Przygotować ciasto: wymieszać składniki suche (
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier z
wanilią), stopione
masło utrzeć z
cukrem i
jajkami, połączyć obie masy dodając równocześnie
śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać wiórki, wymieszać ponownie (ciasto będzie bardzo gęste).Nakładać po łyżce do foremek na muffiny, następnie do połowy nałożyć po łyżce budyniu, do reszty po kawałku bounty, przykryć resztą ciasta.Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić na kratce.Przygotować polewy:
czekolady rozpuścić z kremówką, odstawić, aby zaczęły gęstnieć. Muffiny z batonikami polać białą polewą i posypać
płatkami migdałowymi, muffiny z
budyniem - polewą
mleczną i wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, aby polewy stwardniały.Smacznego!

