ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

Ciasteczka kokosowe z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Cóż - Święta tuż, tuż! Jeszcze kilka dni, a wszyscy zasiądą wspólnie przy wigilijnym stole. Zapomną na jakiś czas o blogowaniu, będą cieszyć się rodziną i celebrować chwile spędzone w gronie najbliższych, słuchając kolęd, obdarowując się prezentami czy prowadząc wyczekane rozmowy. Jednak póki co - czas sprzątać, piec i gotować! Jeżeli jeszcze zastanawiacie się, co dobrego mogłoby wylądować na wigilijnym stole, mam tu ciasteczka, w których smaku niewątpliwie zakocha się każdy wielbiciel słodyczy. Połączenie kokosa, kakao i białej czekolady w kruchych ciasteczkach sprawdziło się naprawdę wspaniale, a teraz mogę tylko zachęcić, byście i Wy się o tym przekonali.
Wierzcie, że jeśli raz upieczecie te ciasteczka, na pewno będziecie chcieli do nich wrócić - z jakiejkolwiek okazji, a może i bez okazji. Ot, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego, przekąsić jakiś smakołyk przy okazji popołudniowej kawy lub też zaskoczyć bliskich miłą niespodzianką.
Ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki orkiszowej
- 50g mielonych migdałów
- 80g brązowego cukru
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 100g masła
- 1 jajko
Masa kokosowa:
- 50g wiórków kokosowych
- 50ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 50g białej czekolady
Ciasto:
Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego w Speedcook i nastawić obroty na 5, czas 2 minuty*. Mieszamy. Następnie gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i tworzymy z ciasta kulę. Owijamy ciasto folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasteczka na grubość ok. 0,5cm i wycinamy foremką kółka. Łyżeczką, stemplem albo ręką robimy pośrodku każdego ciastka wgłębienie, w którym umieszczamy łyżeczkę masy kokosowej*. Układamy ciasteczka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone ciastka studzimy na kratce.
*nie korzystając z maszyny, należy po prostu wyrobić ciasto rękoma
Masa kokosowa:
W garnuszku rozpuszczamy posiekaną czekoladę, mleko i cukier. Kiedy tylko substancje się połączą, dodajemy wiórki kokosowe. Gotujemy na małym gazie, często mieszając. Kiedy wiórki wchłoną masę mleczno-czekoladową, zdejmujemy rondelek z gazu i odstawiamy masę do przestygnięcia.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/12/516-najlepsze-ciasteczka-kokos-i-biaa.html