Wykonanie
![](/Data/Images/relishmeals.blogspot.com\2013_slash_12_slash_516-najlepsze-ciasteczka-kokos-i-biaa/l/2127742382.jpg)
![](/Data/Images/relishmeals.blogspot.com\2013_slash_12_slash_516-najlepsze-ciasteczka-kokos-i-biaa/l/-1607531811.jpg)
![](/Data/Images/relishmeals.blogspot.com\2013_slash_12_slash_516-najlepsze-ciasteczka-kokos-i-biaa/l/-311765754.jpg)
Cóż - Święta tuż, tuż! Jeszcze kilka dni, a wszyscy zasiądą wspólnie przy wigilijnym
stole. Zapomną na jakiś czas o blogowaniu, będą cieszyć się rodziną i celebrować chwile spędzone w gronie najbliższych, słuchając kolęd, obdarowując się prezentami czy prowadząc wyczekane rozmowy. Jednak
póki co - czas sprzątać, piec i gotować! Jeżeli jeszcze zastanawiacie się, co dobrego mogłoby wylądować na wigilijnym
stole, mam tu
ciasteczka, w których smaku niewątpliwie zakocha się każdy wielbiciel
słodyczy. Połączenie
kokosa,
kakao i
białej czekolady w kruchych ciasteczkach sprawdziło się naprawdę wspaniale, a teraz
mogę tylko zachęcić, byście i Wy się o tym przekonali.Wierzcie, że jeśli raz upieczecie te
ciasteczka, na pewno będziecie chcieli do nich wrócić - z jakiejkolwiek okazji, a może i bez okazji. Ot, aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego, przekąsić jakiś smakołyk przy okazji popołudniowej
kawy lub też zaskoczyć
bliskich miłą niespodzianką.Ciasto:
![](/Data/Images/relishmeals.blogspot.com\2013_slash_12_slash_516-najlepsze-ciasteczka-kokos-i-biaa/l/-256006117.jpg)
- 100g
mąki pszennej- 100g
mąki orkiszowej- 50g mielonych
migdałów- 80g
brązowego cukru- 3 łyżki naturalnego
kakao- 100g
masła- 1
jajkoMasa kokosowa:- 50g
wiórków kokosowych- 50ml
mleka- 2 łyżeczki
cukru- 50g
białej czekolady![](/Data/Images/relishmeals.blogspot.com\2013_slash_12_slash_516-najlepsze-ciasteczka-kokos-i-biaa/l/-1365257633.jpg)
Ciasto:Wszystkie składniki wkładamy do naczynia miksującego w Speedcook i nastawić obroty na 5, czas 2 minuty*. Mieszamy. Następnie gotowe ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy i tworzymy z ciasta kulę. Owijamy ciasto folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy
ciasteczka na grubość ok. 0,5cm i wycinamy foremką kółka. Łyżeczką, stemplem albo ręką robimy pośrodku każdego
ciastka wgłębienie, w którym umieszczamy łyżeczkę masy kokosowej*. Układamy
ciasteczka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Upieczone
ciastka studzimy na kratce.*nie korzystając z maszyny, należy po prostu wyrobić ciasto rękomaMasa kokosowa:W garnuszku rozpuszczamy posiekaną
czekoladę,
mleko i
cukier. Kiedy tylko substancje się połączą, dodajemy
wiórki kokosowe. Gotujemy na małym gazie, często mieszając. Kiedy wiórki wchłoną masę
mleczno-
czekoladową, zdejmujemy rondelek z gazu i odstawiamy masę do przestygnięcia.